Az ájurvédikus masszázs
Téma: Érdekességek
Jelen írás részlet Horváth Rita, a Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola vaisnava jógamester szakos hallgatójának szakdolgozatából, aki munkájában az ájurvéda és a szépségápolás kapcsolatát elemzi. A következőkben az ájurvédikus masszázs jelentőségéről értekezik.

A masszázs jótékony hatásai mellett, az ájurvédikus masszázsnak számtalan kedvező hatása van:
 • vér- és nyirokkeringés fokozó,
 • emésztésjavító,
 • felgyorsítja a méreganyagok kiürülését a szervezetből,
 • erősíti az idegeket,
 • fejleszti az izmokat,
 • erősíti a csontokat,
 • látásjavító,
 • növeli az ellenálló képességet,
 • elűzi a fáradtságot,
 • hozzájárul a pihentető alváshoz,
 • feszesíti a bőrt,
 • lelassítja az öregedési folyamatokat,1
 • masszázzsal lehet nyugtatni és stimulálni is az idegeket, 
 • az elmét a tudatosság útja felé vezetheti.
Az érintés jótékony hatását számos kísérlet igazolja, amely által egészségesebben, környezetünkkel nagyobb összhangban és boldogságban élhetünk. A magzat első tapasztalata a masszázsról, amikor a méhizom összehúzódásakor elhagyja az anya méhét. A születés után folyamatos érintkezés van az anyuka és a kisbaba között, dajkálás, fürdetés, szoptatás formájában, amely biztonságot ad a csecsemőnek, és amely felkészíti őt a későbbi függetlenségére.2 Az ájurvéda elengedhetetlen része a masszázs, amelyben tradicionálisan az újszülött masszázs is jelentős szerepet kap.3
 
A masszázs többféle módon történhet: szárazon, gyógynövényes krémmel vagy olaj használatával.4 A száraz masszázs elsősorban a kapha típusú egyéneknek javasolt, amelyet nyersselyemből készült kesztyű segítségével ajánlott végezni. Hatására fokozódik az anyagcsere és a keringés, így elhízás ellen kiváló gyógymód.5 A váta alkattípus esetén az indiai pöszméte, a kálmos és a triphala javasolt. A pittának a szantálfapor, a palkafű és a vetiverfű ajánlott.6 A kapha száraz masszázsa porrá őrölt gyömbérrel, mustárral vagy kálmossal végezhető.7
 
Az olajos masszázs többféle olajjal történhet, testtípustól függően, amelyek a következők:
 
 • Szezámolaj: rendkívül jól eltávolítja a méreganyagokat a test csatornáiból, gyógyító, építő, felmelegítő hatású, az olajok közül a legmélyebb a felszívódása. A váta típusúak legkedvezőbb olaja, a kapha típusúaknak is megfelelő, a pitta típusúaknak nem ideális.
 • Kókuszolaj: erős, hűsítő, testszövet regeneráló, idegnyugtató. A pitta típusúak legjobb olaja, főleg nyáron, de mandulaolajjal elegyítve a váta típusúaknak is megfelelő.
 • Napraforgóolaj: enyhén melegítő, egyensúlyt létrehozó, feszesebbé teszi a szöveteket. A kapha típusúak ideális olaja.
 • Mandulaolaj: kedvezően hat az idegekre, álmatlanság esetén kiváló, kismértékben melegítő, építő. A váta típusúak kedvező olaja, de kókuszolajjal keverve a pitta típusúaknak is optimális.
 • Olívaolaj: erősítő, építő, nem szívódik fel mélyen, enyhén melegítő, így a pitta testtípusúak is alkalmazhatják. Semlegesítő hatású, ezért minden évszakban használható.
 • Mustárolaj:  forró,  könnyű,  lebontja  a  fölösleges  zsírszövetet,  eltávolítja  a méreganyagokat. Irritációt okozhat, ezért az érzékeny bőrűek és a pitta típusúak nem használhatják. A kapha testtípusúak legideálisabb olaja.8
A váta testtípusúaknak ajánlott még a búzacsíraolaj és a ricinusmagolaj, amelyek nyugtató hatásúak. A pitta testtípusúak használhatnak a felsoroltak mellett szantálfaolajat, tökmagolajat, ezek hűsítenek. A kapha testtípusúak alkalmazhatnak kukoricaolajat és pórsáfrányolajat, amelyek melegítő hatásúak. A rendszeres olajozás minden testtípusnak ajánlott, a váta típus minden nap masszírozhatja magát, a pitta és a kapha típus számára pedig hetente két-három alkalom javasolt. Az önmasszázs után ajánlott az olajat 15-30 percig a bőrön hagyni, majd fürdőt venni. Az ájurvédikus gyógyászatban fontos szerepet tölt be a reggeli önmasszázs, amely elősegíti a méreganyagok kiválasztódását a szervezetből. Ezután történik a fürdés, amely gőzfürdő is lehet, így az izzadással még több salakanyag tud eltávozni a szervezetből, hatására a bőr puhává és lágy tapintásúvá válik.9 (Az olajozást mindig fürdés előtt kell végezni, mert az olaj a földből származik és fürdés után alkalmazva beszennyezi a testet, és a kosz is beletapad.10)

Az olajos masszázsokat masszőr is végezheti, amelyekhez sokszor többféle növény olaj keverékét használják fel egyszerre. A váta testtípusnak ajánlott többek között: az indiai ginzeng, az indiai fehérmályva és a nárdusz.11 A pitta típus a palkafűből, a ceyloni vasfából és a citromfűből készíthet olajat.12 A kaphára jótékony hatású a guggul, az indiai macskagyökér és a szegfűszeg.13
 
A csecsemőmasszázsnál szezámolajat vagy a testtípusnak megfelelő olajat használnak. Továbbá a bala levéből vagy őrleményéből, szezámolajból és tehéntejből készült keverékkel masszírozzák a kisbaba testét.
 
Az ájurvédában számos masszázstechnika és masszázsfajta létezik, amelyek ismertetésére jelen írás nem terjed ki. 
 
 
 
Cikk forrása:
Horváth Rita: Ájurvéda a szépségápolásban. Szakdolgozat. Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola, 2014

Képek forrása: groupon.com, pinterest.com

 

1 Warrier – Verma – Sullivan 2006: 77 78.
2 Ranade – Ravat 2009: 55.
3 Ranade – Ravat 2009: 86.
4 Ranade – Ravat 2009: 53.
5 Warrier – Verma – Sullivan 2006: 78–79.
6 Ranade – Ravat 2009: 90.
7 Frawley 2012: 285.
8 Scherer m. i. n.: 105–106.
9 Warrier – Verma – Sullivan 2006: 80.
10Banyár 2013 (b): 67.
11 Ranade – Ravat 2009: 69.
12 Ranade – Ravat 2009: 69–70.
13 Ranade – Ravat 2009: 70.

 
 

Kapcsolódó cikkek

Téma: Érdekességek
Bejárta a hír a világsajtót, hogy meghalt Stephen Hawking, világhírű elméleti fizikus. 76 évet élt. Az újságírói vélemények szerint Hawkingot nem (nehezen érthető) tudományos munkássága tette igazán híressé. Népszerűsítő könyvei mellett ritka betegsége tette őt igazán populáris személyiséggé.
Téma: Érdekességek
Végre elkészült a Jóga-szútra második kötete, mely a mű második fejezetének fordítása és magyarázata.
Téma: Érdekességek
Országos programajánlónkat olvashatjátok.
Egyéb cikkek

Téma: Jógafajták
írta: Kotroczó Anikó
Téma: Életmód
Vaisnava etikettről szóló sorozatunk első részében Vidák Vénusz vaisnava jógamester szakos hallgató segít eligazodni a Krisna-tudatú hívők öltözködési szokásainak világában.
Téma: Jógafajták
Kíméletes jóga frissen szült anyáknak. Vidák Vénusz baba-mama jógaoktató írása
Kereső
Ászana kereső
A test helyzete:
Törzs és (támasztó) láb viszonya:

vagy