Az életre szóló tudás kapuja
Téma: Jógainterjúk
Képes Andrea

A Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola jógaoktató hölgyeit kérdeztük arról, hogyan kerültek kapcsolatba a jógával és a Főiskolával? Miért éppen az intézmény diplomát adó Vaisnava jógamester BA képzését választották? Rákérdeztünk arra is, milyen élményekkel, tapasztalatokkal gazdagodtak hallgatóként? Végül pedig arra is kíváncsiak voltunk, milyen jógaoktatónak lenni a Főiskolán?  
 
Az alábbiakban részleteket közlünk a Képes Andreával, Nikodemus Katalinnal (Karuna-szindhu Déví Dászíval) és Pernyéz Gabriellával készült interjúkból.
 
 
Hogyan kerültél kapcsolatba a jógával, és miért döntöttél úgy, hogy a Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola Vaisnava jógamester képzésére jelentkezel?
 
„Az Eszterházy Károly Főiskolán töltött éveim alatt részt vettem egy Krisna-hívők által szervezett programon. (Akkor még nem tudtam, hogy ezt ők szervezik: indiai estként hirdették, ahol jót lehetett enni. :)) Már ekkor egy-két elméleti óra erejéig próbálkoztam a jógával, ezután viszont néhány év kimaradt.”
„2005-ben találkoztam (ismét) a Krisna-tudattal, és jógázni is újra vágytam. A Főiskola kezdő tanfolyamára a Krisna-hívő ismerősöktől függetlenül találtam rá. Miután elvégeztem a kezdő és haladó jóga tanfolyamokat, majd gyakorló órákra jártam, már nem volt megállás. 2006-ban részt vettem egy belső képzésen, 2007-től pedig elkezdtem órákat tartani. Nem volt kérdés, hogy jövök-e a Főiskolára. A jógaszak kezdete előtt még egy egyéves felkészítő képzésben is részt vettem.” (Képes Andrea)
 
„Először könyvek alapján próbálkoztam meg a jógázással, de mindennek csak erős derékfájás lett az eredménye. Mivel a Főiskola Vaisnava teológia szakrára jártam, hallgatóként már ismertem a jógaoktatókat, és tudtam, hogy megbízhatóak, alaposak. Ezért beiratkoztam egy kezdő hatha-jóga tanfolyamra. A feltételezésem beigazolódott, nagyon jó hatással volt rám a jóga, mind testileg, mind mentálisan. Amikor elindult a főiskolai képzés (Vaisnava jógamester szak – szerk.) arra is jelentkeztem, mert úgy éreztem, mélyítenem kell a tudásomat a hatha-jógáról.” (Karuna-szindhu Déví Dászí)
 
„A jóga ászana gyakorlás részével édesapám által kerültem kapcsolatba. Amikor kicsi voltam – az 1980-as évek elején – könyvekből gyakorolt otthon, én pedig utánoztam őt. Már akkor is nagyon vonzó volt számomra ez a világ. A bhakti-jógával Gaura Krisna prabhu (a Főiskola rektorhelyettese, az Elméleti és Alkalmazott Jóga-tudomány Tanszék tanszékvezetője – szerk.) révén ismerkedtem meg. Ez a lehető legjobb dolog, ami történhetett velem. Mielőtt a Főiskolára jöttem egy másik helyen kezdtem el jógaoktatást tanulni, aminek az lett a vége, hogy lesérültem és gerincsérvet kaptam. Akkor fogadtam meg, hogyha valaha le tudok még hajolni sírás nélkül, akkor azonnal jelentkezni fogok a Főiskolára, hogy olyan emberektől tanulhassak, akik valóban birtokában vannak a hiteles tudásnak. Az utolsó lökést az egyik Krisna-hívő barátnőm adta meg, aki három évvel ezelőtt megkérdezte tőlem, hogy meddig és mire várok még, meddig keresek kifogásokat? Másnap azonnal elkezdtem intézni a jelentkezéshez szükséges papírokat.” :) (Pernyéz Gabriella)
 

Milyen tapasztalatokra, élményekre tettél szert főiskolai hallgatóként?
 
„Szerettem, hogy szisztematikusan hallhatok olyan transzcendentális témákról, amik érdekelnek. Jó volt a társaság, lelkes, gyakorolni és fejlődni vágyó jógások és remek tanárok vettek körül.” (Képes Andrea)
 
„Hallgatóként csak jó tapasztalataim voltak. Barátságos volt a légkör, segítőkészek voltak a tanárok, a képzés sok új ismerettel gazdagított.” (Karuna-szindhu Déví Dászí)
 
„Nemhogy nem bántam meg, de ez volt életem eddigi legszebb (és egyben legnehezebb :)) három éve is. Olyan sok tudást, szeretet, erőt, kitartást kaptam a tanáraimtól, amiről azelőtt álmodni sem mertem volna. Ha valaminek, akkor ennek a képzésnek van értelme ebben az anyagi világban.” (Pernyéz Gabriella)


Hogy érzed magad immáron jógaoktatóként a Főiskolán?
 
„Inspiráló :), hiszen mindig fejlődni kell. Évről évre találkozunk új diákokkal és új kihívásokkal. Dinamikus, színes, olykor nagyon intenzív, de hihetetlen kaland. A legjobb része, hogy nem csupán a testgyakorlásra fókuszálunk, hanem a lelki gyakorlatokra is hangsúlyt helyezünk.” (Képes Andrea)
 
„Nagy megtiszteltetés és öröm a számomra, hogy a Főiskolán taníthatok. Élvezem, hogy annyiféle ember jön ide tanulni, és mindenki érdeklődő és lelkes. Öröm látni a fejlődésüket a hatha-jóga terén, és azt is, hogy sokan a lelkiség felé is nyitottak.” (Karuna-szindhu Déví Dászí)
 
„Nagyon nagy öröm számomra, hogy a Főiskolán is taníthatok. Őszintén megtisztelő.” (Pernyéz Gabriella)

 


Nikodemus Katalin (Karuna-szindhu Déví Dászí) és Képes Andrea

 

A Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola a 2016/2017-es tanévben is sok szeretettel vár minden érdeklődőt államilag akkreditált, diplomát adó képzéseire:
  • Vaisnava jógamester alapszak (6 félév, nappali/levelező),
  • Vaisnava teológia alapszak (6 félév, nappali/levelező),
  • Vaisnava telógia mesterszak (4 félév, nappali).
 


VAISNAVA JÓGAMESTER ALAPSZAK

6 félév – nappali / levelező képzés
 
A Vaisnava Jógamester alapszak a lelki gyakorlatok hangsúlyozása mellett a test és lélek egységét is kiemelten figyelembe veszi. A képzés az önmegvalósítás és spiritualitás témakörét párhuzamosan mutatja be a jógagyakorlatok, a jógahagyományokhoz kötődő életmód, az egészségtan és az erkölcsiség területeivel. A jógamester szak hallgatói mélyreható elméleti és gyakorlati képzést kapnak a jóga és a védikus kultúra minden fontosabb területén. Oktatóink  magasan képzett, komoly lelki gyakorlók, akik saját életükben is alkalmazzák a jóga és az önmegvalósítás legfontosabb elemeit.
 
A képzés fő területei:
Védikus irodalom és a jógaszentírások tanításai | Szanszkrit nyelv | Ászana és pránájáma gyakorlatok |Egészségtani ismeretek | Jóga-pszichológia | Meditáció módszerei | Világvallások filozófiája | Szakrális tudományok (a szent tér filozófiája, védikus matematika, szakrális zene)
 
Jelentkezési határidő: 2016. május 20.
A felvételivel kapcsolatos további részletek itt érhetők el.

 

A Főiskola fontosnak tartja, hogy azok számára is elérhetővé tegye a védikus kultúra és filozófia megismerését, akik nem tudnak részt venni diplomás képzésein. Ezen érdeklődők számára rendszeres kurzusokat indítanak jóga, védikus filozófia, ájurvéda, indiai zene, stb. témakörökben. Tanfolyamaik hossza 2 és 10 hét között változik, és az elmúlt 10 évben már több mint 4000 hallgató vett részt rajtuk. A kurzusokkal kapcsolatos további részletek itt érhetők el.


Képes Andreával, Nikodemus Katalinnal (Karuna-szindhu Déví Dászíval) és Pernyéz Gabriellával is találkozhatnak mindazok, akik a Főiskola diplomás képzéseit, illetve hatha-jóga tanfolyamait és gyakorlóóráit választják.


Lépj be te is az életre szóló tudás kapuján! ;)


 


Kapcsolódó cikkek

Téma: Jógainterjúk
A 2017. évben végzett jógaoktatói tevékenysége és a jóga elveit követő életvitele elismeréseképpen, a jógás társadalom ajánlása és a közönségszavazás alapján Zoltai Miklós nyerte el a JÓGARÁDZSA Közönség Díjat.
Téma: Jógainterjúk
Bemutatjuk a Bhaktivedanta Jógastúdió jógaoktatóit
Téma: Jógainterjúk
Bemutatjuk a Bhaktivedanta Jógastúdió jógaoktatóit
Egyéb cikkek

Téma: Életmód
Aki jógázik, bizonyára hallotta már, hogy aki rendszeresen gyakorol, annak csökken az alvásigénye. Szvámi Véda buzdít is arra, hogy tölts éberen minél több időt. De ezt könnyen félre lehet érteni.
Téma: Érdekességek
Gauranga dász véleménye az új jelenségről.
Téma: Gyakorlás
avagy hol meditálj bárhol és bármikor
Kereső
Ászana kereső
A test helyzete:
Törzs és (támasztó) láb viszonya:

vagy