Beszámoló a II. Európai Jógakongresszusról
Téma: Érdekességek
2016. május 27. és 31. között a belga Radhadesh Ásramában (Durbuy) került megrendezésre a II. Európai Jógakongresszus, ahol a Magyar Jógaoktatók Szövetségét (MJSZ) és a magyar jógaközösséget Szaraszvatí Keserű Aranka és nyolc jógás társa képviselte. A következőkben Arankának a II. Európai Jógakongresszuson és az Európai Parlamentben tett látogatása során készült beszámolójából közlünk részleteket. (A teljes cikk itt érhető el.)
 
A II. Európai Jógakongresszusnak a belga ISKCONadott otthont Radhadesh Ásramában (Durbuy, Belgium).
 
A Jógakongresszus szervezője az Európai Jógakonföderáció, amely egy portugáliai jógaszerzetes Szvámí Ámrita Szúrjánanda Dzsagad Guru nevéhez fűződik. A Dzsagad Guru azt jelenti: „a világ mestere”. Ezt a címet Indiában kapta az emberiség megvilágosodása érdekében tett munkásságának elismeréseként. 2014-ben az ő kezdeményezésére alakult meg az Európai Jógakonföderáció Portugália, Belgium, Spanyolország, Németország, Anglia és Oroszország jógaképviseleteinek közreműködésével. Mára 12 európai ország tagja a szervezetnek. A Jógakonföderáció az emberiség megvilágosodását és a világbékét hivatott szolgálni.
 
Örömteli hír, hogy a II. Európai Jógakongresszus keretén belül a Magyar Jógaoktatók Szövetsége felvételt nyert az Európai Jógakonföderációba. Nagy megtiszteltetés ez, hiszen tagságot csak meghívás alapján lehet kiérdemelni. A tagságvállalással a küldöttség kinyilvánította, hogy az MJSZ és általa a magyar jógaközösség is részt vállal a misszió nemes küldetésében.
 
A II. Európai Jógakongresszus témája: „A jóga hatása az európai társadalomra és a világbékére” volt.
A 3 napos nemzetközi programon 12 európai ország jógamesterei és jógaoktatói adtak elő, de a kulturális programokat lett, amerikai és indiai művészek is színesítették.
Szinte minden előadás arról szólt, hogy „a világ békéje az egyén harmóniájától, békéjétől függ. Minél több békés ember él a világban, annál nagyobb az elfogadás és egyetértés is a világban. Mivel a jóga minden eszköze ezt a célt szolgálja, ezért értéke felbecsülhetetlen a világ békés átalakulásában. Minden egyes egyéni gyakorlásunkkal hozzájárulunk a globális harmóniához. Gyakoroljuk a jógát, legyünk boldogok, és sugározzuk a békét!”
 
A záró ünnepségen a résztvevők: 
  • megtudhatták a következő Jógakongresszus időpontját és helyszínét: 2017. május, Párizs, melynek házigazdája a párizsi IYENGAR Jógaközpont lesz;
  • a Jógakongresszust UNESCO-s felszólalással köti össze a Jógakonföderáció;
  • meghallgatták és elfogadták az Európai Parlamentnek benyújtandó petíció szövegét, melyet a tagországok képviselői alá is írtak.
Az Európai Parlament zárt ülésére május 31-én került sor Brüsszelben, ahol szintén a Jógakongresszus témájában adtak elő a résztvevők. A jóga jótékony hatásai mellett hangsúlyozták, hogy a jóga NEM vallás, hanem egy olyan gyakorlati eszköz, melyet mindenki használni tud. A vallásos ember hitét elmélyíti, a nem hívő világnézetét széleskörűvé teszi. A jóga kortól, nemtől, egészségi állapottól függetlenül mindenkinek harmóniát, békét, biztonságot ad. Így szorgalmazták azt is, hogy a jóga váljon a közoktatás részévé.
Az Európai Parlamentnek szóló petíciót benyújtották, az előadásokat dokumentálták hanganyag formájában. Az Európai Jógakonföderáció elnökének, Szvámí Ámrita Szúrjánanda Mahárádzsának a parlamenti beszéde és a benyújtott petíció szövege hamarosan az MJSZ honlapján is elérhető lesz. Szaraszvatí Keserű Aranka beszédének szövege itt érhető el: A félelem legyőzése – út a békéhez, Európai Parlamenti beszéd.
 
 „Adj és adj! Amit kapsz, az a megélhetésedet gyarapítja, ám amit adsz, az az egész életedet. Mindig adj, adj és adj! Ez a bőség és az isteni élet titka.(Srí Szvámí Sivánanda)Forrás: Szaraszvatí Keserű Aranka: II. EURÓPAI JÓGAKONGRESSZUS c. cikke
http://jogasziget.hu/ii-europai-jogakongresszus/

Kép forrása: www.yoga-vidya.de


1 International Society for Krishna Consciousness 

Kapcsolódó cikkek

Téma: Érdekességek
Bejárta a hír a világsajtót, hogy meghalt Stephen Hawking, világhírű elméleti fizikus. 76 évet élt. Az újságírói vélemények szerint Hawkingot nem (nehezen érthető) tudományos munkássága tette igazán híressé. Népszerűsítő könyvei mellett ritka betegsége tette őt igazán populáris személyiséggé.
Téma: Érdekességek
Végre elkészült a Jóga-szútra második kötete, mely a mű második fejezetének fordítása és magyarázata.
Téma: Érdekességek
Országos programajánlónkat olvashatjátok.
Egyéb cikkek

Téma: Gyakorlás
A jóga mint izomerősítő cikksorozat 2. része - Medvegy Gergelytől, a BHF vezető jógaoktatójától
Téma: Filozófia
Gauranga dász cikke ragaszkodásról, lemondásról, önátadásról...
Téma: Életmód
A jógaoktató személyisége 1.
Kereső
Ászana kereső
A test helyzete:
Törzs és (támasztó) láb viszonya:

vagy