Beszámoló a II. Európai Jógakongresszusról
Téma: Érdekességek
2016. május 27. és 31. között a belga Radhadesh Ásramában (Durbuy) került megrendezésre a II. Európai Jógakongresszus, ahol a Magyar Jógaoktatók Szövetségét (MJSZ) és a magyar jógaközösséget Szaraszvatí Keserű Aranka és nyolc jógás társa képviselte. A következőkben Arankának a II. Európai Jógakongresszuson és az Európai Parlamentben tett látogatása során készült beszámolójából közlünk részleteket. (A teljes cikk itt érhető el.)
 
A II. Európai Jógakongresszusnak a belga ISKCONadott otthont Radhadesh Ásramában (Durbuy, Belgium).
 
A Jógakongresszus szervezője az Európai Jógakonföderáció, amely egy portugáliai jógaszerzetes Szvámí Ámrita Szúrjánanda Dzsagad Guru nevéhez fűződik. A Dzsagad Guru azt jelenti: „a világ mestere”. Ezt a címet Indiában kapta az emberiség megvilágosodása érdekében tett munkásságának elismeréseként. 2014-ben az ő kezdeményezésére alakult meg az Európai Jógakonföderáció Portugália, Belgium, Spanyolország, Németország, Anglia és Oroszország jógaképviseleteinek közreműködésével. Mára 12 európai ország tagja a szervezetnek. A Jógakonföderáció az emberiség megvilágosodását és a világbékét hivatott szolgálni.
 
Örömteli hír, hogy a II. Európai Jógakongresszus keretén belül a Magyar Jógaoktatók Szövetsége felvételt nyert az Európai Jógakonföderációba. Nagy megtiszteltetés ez, hiszen tagságot csak meghívás alapján lehet kiérdemelni. A tagságvállalással a küldöttség kinyilvánította, hogy az MJSZ és általa a magyar jógaközösség is részt vállal a misszió nemes küldetésében.
 
A II. Európai Jógakongresszus témája: „A jóga hatása az európai társadalomra és a világbékére” volt.
A 3 napos nemzetközi programon 12 európai ország jógamesterei és jógaoktatói adtak elő, de a kulturális programokat lett, amerikai és indiai művészek is színesítették.
Szinte minden előadás arról szólt, hogy „a világ békéje az egyén harmóniájától, békéjétől függ. Minél több békés ember él a világban, annál nagyobb az elfogadás és egyetértés is a világban. Mivel a jóga minden eszköze ezt a célt szolgálja, ezért értéke felbecsülhetetlen a világ békés átalakulásában. Minden egyes egyéni gyakorlásunkkal hozzájárulunk a globális harmóniához. Gyakoroljuk a jógát, legyünk boldogok, és sugározzuk a békét!”
 
A záró ünnepségen a résztvevők: 
  • megtudhatták a következő Jógakongresszus időpontját és helyszínét: 2017. május, Párizs, melynek házigazdája a párizsi IYENGAR Jógaközpont lesz;
  • a Jógakongresszust UNESCO-s felszólalással köti össze a Jógakonföderáció;
  • meghallgatták és elfogadták az Európai Parlamentnek benyújtandó petíció szövegét, melyet a tagországok képviselői alá is írtak.
Az Európai Parlament zárt ülésére május 31-én került sor Brüsszelben, ahol szintén a Jógakongresszus témájában adtak elő a résztvevők. A jóga jótékony hatásai mellett hangsúlyozták, hogy a jóga NEM vallás, hanem egy olyan gyakorlati eszköz, melyet mindenki használni tud. A vallásos ember hitét elmélyíti, a nem hívő világnézetét széleskörűvé teszi. A jóga kortól, nemtől, egészségi állapottól függetlenül mindenkinek harmóniát, békét, biztonságot ad. Így szorgalmazták azt is, hogy a jóga váljon a közoktatás részévé.
Az Európai Parlamentnek szóló petíciót benyújtották, az előadásokat dokumentálták hanganyag formájában. Az Európai Jógakonföderáció elnökének, Szvámí Ámrita Szúrjánanda Mahárádzsának a parlamenti beszéde és a benyújtott petíció szövege hamarosan az MJSZ honlapján is elérhető lesz. Szaraszvatí Keserű Aranka beszédének szövege itt érhető el: A félelem legyőzése – út a békéhez, Európai Parlamenti beszéd.
 
 „Adj és adj! Amit kapsz, az a megélhetésedet gyarapítja, ám amit adsz, az az egész életedet. Mindig adj, adj és adj! Ez a bőség és az isteni élet titka.(Srí Szvámí Sivánanda)Forrás: Szaraszvatí Keserű Aranka: II. EURÓPAI JÓGAKONGRESSZUS c. cikke
http://jogasziget.hu/ii-europai-jogakongresszus/

Kép forrása: www.yoga-vidya.de


1 International Society for Krishna Consciousness 

Kapcsolódó cikkek

Téma: Érdekességek
Gauranga Dásza írása.
Téma: Érdekességek
Országos programajánlónkat olvashatjátok.
A lista a ti segítségetekkel is bővíthető, a frissítések miatt pedig többször is érdemes ellátogatni az oldalra.
Ha tudomásotok van hasonló eseményekről, programokról, kérjük, jelezzétek felénk: magazin.bhf@gmail.com
Téma: Érdekességek
Novemberi programajánló.
Egyéb cikkek

Téma: Jóginterjúk
Pékó Zsanett őszinte vallomása arról, miért érdemes a jóga útjára lépni, és felvenni azt a bizonyos csizmát
Téma: Jógafajták
Mit fejleszt benned az akrojóga. Kocsis Kata írása.
Téma: Életmód
Ájurvédikus nyári ötletek
Kereső
Ászana kereső
A test helyzete:
Törzs és (támasztó) láb viszonya:

vagy