Vrindávana 170 éves szentje
Téma: Érdekességek

Jahnava Nitai Das 2014 júliusában, az IndiaDivine.org magazinban megjelent írásának főszereplője a világ talán egyik legidősebb szentje, a 170 éves vrindávani Hanuman Das Baba.1

 

Amikor a cikk szerzője egyszer megkérdezte tőle az életkorát, ő azt felelte, hogy nem emlékszik rá, de felidézte, hogy 12 éves volt, amikor Jhansi Rani királynő2 a brit gyarmatosítók ellen harcolt. Mindez 1857-ben történt, amiből könnyen kiszámítható, hogy Hanuman Das Baba jelenleg körülbelül 170 éves lehet.

 

Emellett azt is megemlítette, hogy miután az összes foga kihullott, nőtt egy második fogsora is. Maga a szerző is hallott róla, illetve látott néhány olyan idős bölcset, szentet, akiknek, miután beöltötték a századik életévüket, második fogsoruk nőtt.

 

Hanuman Das Baba fiatalon hagyta el otthonát, hogy Krisnát szolgálhassa Vrindávana szent városában. Ott talált egy csodálatos gosalát (tehenészet/tehénvédelmi központ), ahol jelenleg 1000 tehenet szolgálnak és védenek a hívek. Édesanyja Jhansi királynő szolgálója volt, aki 1858-ban halt meg.

 

Az idős bölcs ásramája3 a vrindávana zarándokút (parikráma) mentén található, nem messze a Krisna-Balarám Mandír nevű templomtól. A matuzsálemi korú bölcs egy néhány láb széles, parányi szobában lakik.

A szerző írása végén arra kéri olvasóit, hogy Vrindávanában járva éljenek a lehetőséggel, és keressék fel a ritka élő szentet, akinek egyszerűsége és alázatossága nagy hatással lesz minden látogatójára.

 

 Indradjumna Szvámi Mahárádzsa is meglátogatta a matuzsálemi bölcset


Megjegyzés: egy internetes forrás szerint (news.vrindavanatoday.org) az idős babadzsi 2013. november 27-én elhagyta ezt a fizikai világot. Más források nem erősítik meg ennek tényét. 


Forrás:

Jahnava Nitai Das: 170 Year Old Hanuman Das Baba: A Living Saint of Vrindavan című cikke

http://www.indiadivine.org/byline/jahnava-nitai-das/ 

 

 

Hivatkozások:

1A „baba” egyfajta tiszteletteljes kifejezés, amit bölcsnek, szentnek tartott emberek megszólítására használnak Indiában.

2Jhansi királynője az indiai nemzeti ellenállás egyik meghatározó alakja volt.

3„Lakhely egy templomban vagy egy szent helyen. E szó magányos kunyhóra is utalhat, ahol egy szent ember vagy bölcs lakik. A bölcsek gyakran az ásramjukban végzik személyes meditációjukat, s tanítványaikat is ott oktatják. Ez általában nagyon egyszerű hely, de néha lehet nagyon nagy, templomból és vendégházakból, valamint oktatóhelyiségekből stb. álló épületegyüttes. Az ásrama általában nagyon békés és nyugodt hely. Tökéletesen alkalmas az Istentől és az önvalóról való meditációra.” Forrás: http://terebess.hu/keletkultinfo/lexikon/asrama.html.


Kapcsolódó cikkek

Téma: Érdekességek
Első hallásra elvont, filozofikus embernek gondolhatjuk azt, aki vaisnava teológusnak tanul, miközben ők azt mesélik el magukról, hogy a védikus tudás gyakorlati, és életük mérföldköve, hogy rátaláltak erre az életfilozófiára.
Téma: Érdekességek
A Jòga Világnapja és 2017 Szekérfesztivál alkalmàbòl június 24-én a BHF tanárai èrdekes előadásokat tartanak a jóga és személyiségfejlesztés témaköreiben.
Téma: Érdekességek
A lista a ti segítségetekkel is bővíthető, a frissítések miatt pedig többször is érdemes ellátogatni az oldalra.
Ha tudomásotok van hasonló eseményekről, programokról, kérjük, jelezzétek felénk: magazin.bhf@gmail.com
Egyéb cikkek

Téma: Filozófia
írta: Dr. Tóth-Soma László
Téma: Életmód
Természetesen egy ilyen kialakult problémakört (ami pár év alatt gyakori hátfájdalmakhoz és a porckorongok deformálódásához vezethet) több oldalról és individuálisan kell megközelíteni, de emeljünk ki most egy részletet, amivel szinte mindenkinek problémája van. Ez pedig a csípőhajlító izmok megrövidülése.
Téma: Jóginterjúk
írta: Dr. Tóth-Soma László
Kereső
Ászana kereső
A test helyzete:
Törzs és (támasztó) láb viszonya:

vagy
BHF Tanfolyamok
» Védikus filozófia
» Ászana felkészítő
» Nyári Életmód Tábor
» Meditáció és önismeret
» Haladó jóga tanfolyam
» Kezdő jóga tanfolyam
» Jógaworkshop