Ruha teszi az embert? – A vaisnava női viselet
Téma: Életmód

A gaudíja vaisnava[1] nők jellegzetes, színpompás kelméinek  látványa sokunk számára a mesés India egzotikus világát idézik fel. Különösen ilyenkor nyáron csodáljuk a szárit, csólit, gópí-ruhát és színes kendőket viselő lányokat és asszonyokat. De mit is jelentenek az előbbi fogalmak, illetve hol és hogyan hordják az említett ruhadarabokat? Mit jelent a piros pötty a nők homlokán, és milyen további felfestések és ékszerek viselése jellemzi a női hívőket?
 
A Krisna-hívők mindennapi életüket a vaisnava etikett előírásainak megfelelően élik. Nincs ez másképp az öltözködés esetében sem. Az előírások követése nem csak a külső ismertetőjelek által történő hovatartozásról ad bizonyosságot, de a hívő hitének elmélyülését is eredményezi.
 
„A vaisnava öltözet a lelki hovatartozást jelzi mások felé, mint ahogy a keresztényeknél a reverenda, a muzulmánoknál a csador vagy a zsidóknál a hosszú pajesz. A Krisna-hívők számára ez azért fontos, mert segít emlékezni a lelki azonosságukra, arra, hogy ők Krisna örök szolgái.”[2] Így a nők például szárit, a férfiak dhótit és kurtát hordanak. A ruhák általában természetbarát alapanyagokból készülnek, és mindkét nem esetében előírás a frissen mosott ruhák viselése.  

Az egyszerűségre való törekvés a vaisnava nők öltözködésében is érvényesül. A Krisna-hívők kerülik a hivalkodó ruhák viselését, ugyanakkor elvárás az alkalomhoz illő öltözet: a hölgyek szárit vagy gópí-kendős ruhát hordanak.
 
A szári általában egy 5-6 méter hosszúságú kelme, melyet speciális technikával tekernek magukra a hölgyek. A különféle indiai hagyományok elölről és hátulról kiinduló technikákat is tanítanak. Fontos, hogy a nők a mellkasukat és a vállaikat is eltakarják. A szárihoz a szoknyarész alá alsószoknyát, felülre pedig csólit vagy pólót vesznek fel. A kelme feltekeréséhez a kiinduló anyagszélt, a sarkot az alsószoknyába betűrve rögzítik. Ezután a csípőn körbetekerve a kezek segítségével harmonikaszerű szoros hajtásokat készítenek, amelyeket összefogva szintén az alsószoknyába, a már ott rögzített kelméhez tűrnek be. Ez adja a szári kúp formájú szoknya részét. A szoknya hajtásai miatt a szári alul egy viszonylag szellős ruhadarabnak számít. A csóli egy rövid derekú, szűk felső. E fölött tekerik meg, illetve vezetik el a szári anyagát, s ez a kelme-felsőrész adja a pallut, a szári fejrészéhez tartozó, szabadon mozgó részét. A pallu ráncolásától, a vállon történő redőzésétől, illetve hátralógatásától függően, a szári melegíti vagy hűsíti viselőjét.

 


Szárit viselő vaisnava nők az Úr szent neveinek éneklése közben

 
Madhavi Indraganti, a Prince Sultan University professzora, az emberi hőérzet kutatója egy tanulmányában azt vizsgálta, milyen hatással van a komfortérzetre a ruhaviselet a hőmérséklet szempontjából. Indraganti alapfeltételezése az volt, hogy a dolgozók hatékonyságát jelentős mértékben befolyásolja a munkavégzés helyének a hőmérséklete. Vizsgálódásait India-szerte végezte. (Mivel az ország területi elhelyezkedését tekintve változatos éghajlattal rendelkezik, így az építészeti tervek elkészítésénél fontosnak találta a benne majdan élők, dolgozók ruhaviseletének a vizsgálatát.) Mivel Indiában nem jellemző, hogy az irodában dolgozók nadrágot, kosztümöt, szoknyát vagy öltönyt viselnek, a kutató professzor a szári tanulmányozásába kezdett.  Munkájában leírja, hogy a szári hőszigetelése a pallu elhelyezkedésén, illetve annak redőzésén múlik. A ráncolási technikával elkészített pallu kellemes, nyári viseletet biztosít a szári viselőjének, míg a karokon átvetett palluval a hőszigetelést csaknem 50%-al lehet növelni. Fontos ebből a szempontból azt is megjegyezni, hogy a hölgyek dereka a szári alatt szabadon van, amely hűsítő hatású, hasonlóan a hajtogatott, szétnyíló szoknyarészhez, amely alatt a levegő szabadon áramolhat. Továbbá megállapította azt is, hogy a hajtásokat megemelve és még jobban betűrve az alsószoknya derekába (emelve ezzel a szoknya elejét), szintén csökkenthető a szári hőszigetelése. Indraganti tehát arra a következtetése jutott, hogy „a szári egy igen dinamikus öltözék!”[3]

A női hívek másik jellegzetes viselete az úgynevezett gópí-ruha. Ez tulajdonképpen egy csóli vagy póló, amelyhez szoknyát vesznek fel, amit egy egyszerűen feltűzhető kendővel egészítenek ki.

 


Gópí-ruha

 
A szoknya, illetve az előzőekben tárgyalt szári hossza szintén fontos tényező. A szárit illetve a szoknyát olyan hosszúságúra kell hagyni, hogy viselőjének a bokája ne legyen látható, de kényelmetlen se legyen, ne húzza azt a földön.

A nők megjelenésének fontos részét képezi a jellegzetes hajviseletük. Hosszú hajukat középen elválasztva, hátul összefonva, vagy kontyba fogva hordják. A hölgyek a hajukat csak a férjüknek bontják ki, sőt más férfiak jelenlétében, illetve imádatkor be is fedik azt szárival vagy kendővel.

A vaisnava férfiakhoz hasonlóan a nők is viselik a tilaka jelet, amellyel Krisnához való tartozásukat fejezik ki. A tilaka jeleket reggel, zuhanyozás után festik fel a test 12 meghatározott pontjára, miközben mantrákat vibrálnak, s Isten szent neveire emlékeznek. 

A nők homlokjelet is viselnek. A bindi (piros pötty a homlokon) a már elkötelezett, eljegyzett  nők megkülönböztető jele, míg a védikus házasságban élő asszonyok hajválasztékának éke  a kunkum (piros csík), amit ékkköves lánccal, tikával is díszíthetnek.  

A vaisnava nők ékszereket is viselnek, amelyekkel a férjüknek és Istennek szeretnének tetszeni.[4] Ilyen ékszerek a karkötők, a fülbevalók, a nyakláncok és a lábujj-gyűrűk.

A kanthi-málá, vagyis a tulaszí növénybők készült nyaklánc, nemtől függetlenül minden hívő öltözékéhez hozzátartozik, melyet állandóan viselnek. Az avatott hívők két- vagy háromsoros kanthi-málát hordanak, míg azok, akik még nem kaptak avatást, ha az összes szabályozó elvet követik,  szintén hordják a nyakláncot, amelynek viselésével is kifejezik az Úr iránti odaadásukat. Úgy tartják, hogy a tulaszí nyaklánc védelmet nyújt a rossz álmoktól, a balesetektől és az erőszakos támadásoktól is.

 


Tilakát és bindit viselő Krisna-hívő

 

Vaisnava férfi viseletről szóló cikkünk itt érhető el.Cikk forrása:

Szűcs Ilona: A vaiṣṇava etikett elmélete és gyakorlata. Házi dolgozat. Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola. Budapest, 2015.
 
 
Képek forrás: bucsu.krisnavolgy.hu, pinterest.com, planetiskcon.rupa.com, picssr.com


[1]
Visnu-, illetve Krisna-hívő

[2]Kelmék és ékszerek Indiából – A vaisnava öltözködés titkai. www.krisnavolgy.hu Letöltés: 2015.11.07.
[3]Your sari is like a thermos. www.indiacurrents.com Leöltés: 2015. május 18.
[4]Kelmék és ékszerek Indiából – A vaisnava öltözködés titkai. www.krisnavolgy.hu Letöltés: 2015.11.07. 


Kapcsolódó cikkek

Téma: Életmód
Melyik nővel nem fordult elő, hogy egyik napról a másikra elment a kedve egy remek programtól. Miért? Szeszélyből? Miért működik másként a nő?
Téma: Életmód
A mai kultúra és tömegmédia nagyon is a külcsín, a megjelenés irányába vitte a figyelmünket, sokszor azt a benyomást keltve, hogy ha csinos vagy és jól nézel ki, akkor boldog és sikeres leszel, ha pedig valamiért nem nézel ki olyan jól, akkor nem lehetsz boldog és nem érhetsz el semmit az életben.
Téma: Életmód
Természetesen egy ilyen kialakult problémakört (ami pár év alatt gyakori hátfájdalmakhoz és a porckorongok deformálódásához vezethet) több oldalról és individuálisan kell megközelíteni, de emeljünk ki most egy részletet, amivel szinte mindenkinek problémája van. Ez pedig a csípőhajlító izmok megrövidülése.
Egyéb cikkek

Téma: Gyakorlás
Kornhoffer Tünde, jógaterapeuta és női-jóga oktató írása
Téma: Érdekességek
Néhány gondolat Antal Vali előadása nyomán. Az EVERNESS WEEKEND-en jártunk.
Téma: Gyakorlás
Tíz alapelv a húzódások elkerüléséhez. Összeállította: Medvegy Gergely
Kereső
Ászana kereső
A test helyzete:
Törzs és (támasztó) láb viszonya:

vagy
BHF Tanfolyamok
» Senior jóga tanfolyam
Senior jóga tanfolyam Hortobágyi Gabriella 2017.03.22.

                                                       Senior jóga tanfolyam

Elkezdeni jógázni bármely életkorban lehetséges! A rendszeresen végzett kíméletes jógagyakorlatok segítenek megelőzni a betegségek kialakulását, sőt még a már meglévő betegségek gyógyításában is hatékonyak lehetnek, megfiatalítják és rugalmassá teszik a testet. A jóga az egyik legősibb tevékenység arra, hogy a lehető legtöbbet tehessük önmagunkért.

» Rámájana
Rámájana nandagopa 2017.02.14.

RÁMÁJÁNA

A korábbi jelentős érdeklődésre való tekintettel a Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola ebben a félévben is nyitott kurzusokat hirdet. Ennek keretében az érdeklődők részvételi díj ellenében, tanfolyami jelleggel hallgathatják a levelező oktatás kiválasztott kurzusait.

» Filozófiai istentan
Filozófiai istentan nandagopa 2017.02.14.

FILOZÓFIAI ISTENTAN

A korábbi jelentős érdeklődésre való tekintettel a Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola ebben a félévben is nyitott kurzusokat hirdet. Ennek keretében az érdeklődők részvételi díj ellenében, tanfolyami jelleggel hallgathatják a levelező oktatás kiválasztott kurzusait. 

Filozófiai istentan – A kurzus segít áttekinteni és megérteni a védikus hagyomány istenképét. Megismerhetjük az isteni inkarnációk kategóriáit, a tíz legjelentősebb avatár kedvteléseit, valamint a jelentősebb félisteneket.

» Bhagavad-gítá
Bhagavad-gítá nandagopa 2017.02.14.

BHAGAVAD-GITÁ

A korábbi jelentős érdeklődésre való tekintettel a Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola ebben a félévben is nyitott kurzusokat hirdet. Ennek keretében az érdeklődők részvételi díj ellenében, tanfolyami jelleggel hallgathatják a levelező oktatás kiválasztott kurzusait.

 

Bhagavad-gítá 7-12. fejezet – A Gítá középső hat fejezetét a mű szívének tekintik, mert – sok más bölcsesség mellett – itt esik legtöbb szó a bhakti-jógáról, a szeretet és odaadás művészetéről.  

» A Védikus világkép
A Védikus világkép nandagopa 2017.02.14.

A VÉDIKUS VILÁGKÉP

A korábbi jelentős érdeklődésre való tekintettel a Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola ebben a félévben is nyitott kurzusokat hirdet. Ennek keretében az érdeklődők részvételi díj ellenében, tanfolyami jelleggel hallgathatják a levelező oktatás kiválasztott kurzusait. 

A Védikus Világkép: hogyan mutatja be a védikus irodalom az univerzum felépítését, annak lakóit, valamint a kozmikus időciklusokat?

Előadó: Dr. Schnitchen Csaba (Száksi-gopála Dásza).

» Védikus asztrológia tanfolyam
Védikus asztrológia tanfolyam Rághava Dásza 2015.04.14.

VÉDIKUS ASZTROLÓGIA ALAPTANFOLYAM 


» Kezdő jóga tanfolyam
Kezdő jóga tanfolyam Baranyai Gyöngyvér 2015.01.28.

A JÓGA