Jóga világnapi fesztivál a Bhaktivedanta Hittudományi Főiskolán
Téma: Érdekességek

Az év leghosszabb napján, június 21-én második alkalommal ünneplik a Jóga Világnapját. A Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola (1039 Budapest, Attila utca 8.) a Világnap délutánján egy különleges programokat kínáló fesztivállal várja az érdeklődőket és a fejlődni vágyókat.
 
A Jóganap története:
A Nemzetközi Jóganap létrehozására Narendra Modi, India miniszterelnöke tett javaslatot 2014. szeptember 27-én, New Yorkban, az ENSZ-nél tartott, klíma-változásról szóló beszéde során. Előadásában a miniszterelnök hangsúlyozta, hogy a jóga India ősi hagyományának egy felbecsülhetetlen értéke, amely„megtestesíti a szellem és a test, a gondolkodás és cselekvés, az önmérséklet és kiteljesedés egységét, az ember és természet harmóniáját, az egészség és jóllét holisztikus megközelítését.”.  Emellett azt is kiemelte, hogy a jóga nem a gyakorlásról szól, hanem arról, hogy felfedezzük önmagunk, a világ és a természet egységét. A téma értékességét jelzi, hogy a kezdeményezés rendkívüli fogadtatásban részesült. A világszervezet történetében ez volt a legtöbb nemzet által támogatott közgyűlési határozati javaslat, amelyről az ENSZ Közgyűlése rekord gyorsasággal és mindaddig szinte soha nem látott egyetértéssel döntött. Így 2014. december 11-én június 21-ét a Jóga Nemzetközi Napjává nyilvánították.

 
A Világnap életre hívása is jelzi a jóga világszerte egyre növekvő ismertségét, népszerűségét. Ma már nem csak elfogadott dolog jógázni, hanem egyfajta divat is, amelyet kortól, nemtől, iskolázottságtól, stb. függetlenül bárki gyakorolhat. A jóga világhódító karrierjének növekedésével párhuzamosan azonban sajnálatos tendenciaként jelenik meg az oktatás során a tradicionális értékek és a hiteles hagyományok háttérbe szorulása, és az üzleti szempontok egyre hangsúlyosabb térhódítása.
 
A Jóga Világnapjához kapcsolódóan a Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola oktatóinak, tanárainak kiemelt törekvése, hogy ráirányítsák a figyelmet a jóga eredeti jelentésére és gyakorlatára, arra, hogy a jóga nem csupán egy különlegesen egészséges testmozgás, hanem olyan spirituális út is, amely elvezethet a legmagasabb szintű önmegvalósításhoz, és – a tudatosság fejlesztése és egy tiszta életstílus gyakorlása révén – az egyéni és a társadalmi békéhez is. A fesztiválnak nem titkolt célja az is, hogy lehetőséget biztosítson a Főiskolán végzett oktatóknak a találkozásra, szakmai konzultációra, és a baráti eszmecserére.

A Világnap létrehozását kezdeményező javaslata elfogadását követően mondott beszédében Narendra Modi hangsúlyozta: „Számtalan ember szerte a világban élete szerves részeként gyakorolja a jógát. Gratulálok nekik! Ez az, ami inspirálni fog másokat is. A jógának megvan az ereje ahhoz, hogy az emberiséget összekovácsolja, hiszen gyönyörűen egyesíti a dzsányát (tudást), a karmát (cselekvést) és a bhaktit (odaadást).”
 
A Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola sok éve elhivatott e célok megvalósulásában, abban, hogy a jóga gyakorlásával, filozófiájával és életmódjával kapcsolatos ismereteket minél szélesebb körben terjessze, és mindenki számára elérhetővé tegye ezt a sok ezer éves komplex tudományt, amely valamennyi kor emberét képes támogatni a harmónia, az egészség és a boldogság elérésében. E cél megvalósulása érdekében a Főiskola – folyamatosan induló nyilvános tanfolyamai, workshopjai mellett – Európában egyedülálló módon, 3 éves képzésben, eurokonform kétnyelvű, államilag akkreditált BA diplomát adó vaisnava jógamester képzést működtet.
(A Főiskola szeptemberben induló képzéseiről és az aktuális felvételi lehetőségekről itt tájékozódhatnak.)
 
A Főiskola családbarát programjaival, színvonalas szakmai előadásaival és persze közös gyakorlással vár mindenkit 2016. június 21-én, a Jóga Világnapján. (A gyakorlóórákra jógázásra alkalmas öltözéket és jógamatracot mindenki vigyen magával!) 

 

PROGRAM


Templomkert Előadó sátor Főiskola nagyterem
16:00 Vendégek érkezése, fogadása    
16:30-16:45   Köszöntő: Dr. Banyár Magdolna (Mahárání Déví Dászí), a Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola rektora  
16:45-17:30   Jóga - a tökéletes boldogság útja
Előadó: Dr. Tóth-Soma László (Gaura-Krisna Dásza)
17:00 – 18:30
Hatha-jóga
Medvegy Gergővel
17:30-18:15   szúrja namaszkárától a lelki tökéletességig,  avagy a jógában való fejlődés folyamata a Bhagavad-gítá tanításai szerint
Előadó: Tasi István (Ísvara-Krisna Dásza)
 
18:15-18:45   A Főiskolán végzett jógaoktatók szakmai előrehaladását támogató szakmai értékelési rendszer terveinek bemutatása  
19:00-20:00   Mantrameditációs koncert a Bhaktivedanta Bhadzsan-csapat vezetésével 19:00 – 20:30
Hatha-jóga Nikodemus Katalinnal
(Karuna-szindhu Déví Dászíval)

A Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola a programváltoztatás jogát fenntartja!

 

A belépés ingyenes! A szervezők szeretettel várnak minden érdeklődőt! :)Kapcsolódó cikkek

Téma: Érdekességek
Bejárta a hír a világsajtót, hogy meghalt Stephen Hawking, világhírű elméleti fizikus. 76 évet élt. Az újságírói vélemények szerint Hawkingot nem (nehezen érthető) tudományos munkássága tette igazán híressé. Népszerűsítő könyvei mellett ritka betegsége tette őt igazán populáris személyiséggé.
Téma: Érdekességek
Végre elkészült a Jóga-szútra második kötete, mely a mű második fejezetének fordítása és magyarázata.
Téma: Érdekességek
Országos programajánlónkat olvashatjátok.
Egyéb cikkek

Téma: Jóginterjúk
További érdekességek a jóga magyarországi történetéből.
Téma: Életmód
Ájurvéda szerint a vízivás hogyanja és mikéntje.
Téma: Táplálkozás
írta: Csíkvári Veronika
Kereső
Ászana kereső
A test helyzete:
Törzs és (támasztó) láb viszonya:

vagy