Mire jó a jóga? Mit nyerhetek vele?
Téma: Jóginterjúk
A jóga szó jelentését sokan sokféleképpen magyarázzák. Hogy mire jó a jóga és miért érdemes életünk szerves részévé tenni, talán azok tudják a leginkább megmondani, akik maguk is rendszeresen gyakorolják a jógát, és tapasztalják annak jótékony hatásait. Lássuk szakértőinket, gyakorló jógaoktatókat, ők mit gondolnak: mire jó a jóga és mit is nyerhetnek vele azok, akik a gyakorlás útjára lépnek?
 
 
Képes Andrea – a Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola jógaoktatója (bhf.hu):
 
Mire jó a jóga? A jóga életforma, ezért az életed nagyon sok területén alkalmazhatod. Ha egészséges testre vágysz, végezd azászanákat és a légzőgyakorlatokat. Amennyiben koncentrált, hatékony életre törekszel, gyakorold a koncentrációs és meditációs technikákat. Szerencsére azonban a jóga ennél jóval több: lehetőséget teremt a számodra, hogy megismerd az élet végcélját, a lélek természetét és összekapcsolódj a forrásával, Istennel.
 
Mit nyerhetek vele? Energikusabb leszel, jobb lehet az emésztésed, pihentetőbb az alvásod. Megtanulhatod kezelni a stresszt a relaxációs és meditációs technikák segítségével. Felfedezheted az életed minőségére ható tényezőket, és ezzel könnyebben befolyásolhatod azt.
 
 
Vidák Vénusz – Baba-mama jógaoktató, a Bhaktivedana Hittudmányi Főiskola vaisnava jógamester szakos hallgatója:
 
Nem véletlen, hogy ez a mozgásforma egyre népszerűbb Nyugaton, hiszen számtalan jótékony hatását élvezheti a gyakorló. Bár gyakran hallhatjuk, hogy a jóga holisztikus, hiszen egyszerre hat a testre, az elmére és a lélekre, ennek ellenére az emberek többsége csakis az egészségükre gyakorolt kedvező hatása miatt kezdi el gyakorolni. Tagadhatatlan, hogy a rendszeres jógázás pozitívan befolyásolja az életminőségünket: megszabadít a fájdalmaktól, javítja az erőnlétet és a vérkeringést, mely által oxigéndúsabb vér áramolhat a sejtekbe és a szervekbe, frissítve, fiatalítva azokat. Mivel kedvezően hat az immunrendszer működésére, általa ellenállóbakká válhatunk a betegségekkel szemben, ezenfelül segíti az emésztést, és erősíti az izmokat, a csontokat is.

A jóga gyakorlása boldogabb emberré tesz, mivel nem csak fizikai, de szellemi felfrissülést is tapasztalunk általa. Hatékony mozgásforma a stressz és a depresszió kezelésére, valamint segít a fókuszálásban és a befelé figyelésben, a meditálásban is.

Emellett a jógafilozófia megmutatja a boldogság felé vezető utat. A szentírásokból megtudhatjuk, hogy milyen szabályozó elveket kell a jóginak követnie ahhoz, hogy mindig elégedett, vidám és boldog legyen. Ebből is látható, hogy a jóga nem csupán fitnesz és wellness, ennél sokkal több. Lehetőség arra, hogy egészségesebb, vidámabb életet élhessünk, s emellett megismerjük önmagunkat, kapcsolatunkat a körülöttünk lévő világgal, valamint azt is, ami azon túl létezik.
 
 
Kornhoffer Tünde – Anaya női jóga oktató és jógaterapeuta (aranycsillag-joga.hu):
 
A Himalája Tradíció szerint a jóga az örömteli élet művészete, célja pedig a szamádhi (megszabadulás). Olyan tudomány, melyben kísérleteket végezhetünk saját lényünkkel. 
A kísérlethez nem kell sok minden. Csak kíváncsiság, nyugodt körülmények,  elfogulatlan megfigyelő attitűd és türelem. 
A jóga eszközöket kínál erre a kísérletre, vagyis az örömteli élet és a szabadság megismerésére. Segítségével elengedhetőek az ítélkezés és minősítés béklyói. 
Tanácsos a kísérletet úgy végrehajtani, hogy ne legyen előzetes elvárás vagy feltételezés. 
Az elvárásmentesség hatására az örömteli felfedezés, ráismerés szabadsága a jutalom. Időtlen időbe, békébe, csendbe érkezés. Találkozás az Önvalóval: elfogulatlan rálátás arra, kik is vagyunk valójában.

Emlékszel az első olyan ászanádra, melyből ki sem akartál jönni? Amikor megszűnt az idő és a tér? Amikor mámoros boldogság ölelt át? Amikor ott időztél Isten tenyerén? Aki már járt ott, érthető, ha oda kívánkozik. Kegyelem, ha ezt az állapotot képes fenntartani, és megosztani is, a napi cselekedetek segítségével.
Ezt nyerhetjük vele, mindnyájan.
 
Van egy gyakorlat. Fogj egy füzetet, s írd a bal oldali lapokra az örömeidet, a jobb oldalra pedig azt, hogy mennyi ideig tartott az örömöd. Ahogy a füzet végére érsz majd, add össze az örömteli órák számát. Ennyit éltél.
 
 
Medvegy Gergely – a Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola és a Kék Lótusz Jóga- és Életmódköpont jógaoktatója:
 
Hétköznapi értelemben, vagyis ahogy a nyugati emberek viszonyulnak a jógához: a jóga egy olyan életmód, amely sokféle gyakorlatot tartalmaz a test és a benső érzelmi világ egészségesen tartására. Eszköztárában többek között szerepet kap a testmozgás, a légzéstechnika, a relaxáció, a meditáció és a táplálkozás, ily módon, akik ebből a szemszögből végzik a gyakorlást, számukra a jóga lehet testedzés, mozgásterápia, egészséges életmód, vagy akár személyiségfejlesztés is.
 
Tágabb értelemben, vagyis ahogy az indiai tradicionális hagyomány tartja: a jóga út a testtől a lélekig, és a lélektől Istenig. Akik ilyen hangulatban jógáznak, ők az előzőekben felsorolt eszköztárat megtöltik teológiával és hitélettel. A test egészségesen tartásával, valamint a tudat átalakításán/felemelésén keresztül összhangot teremtenek meg a természet és az egyén között, illetve az önvaló és Isten között, elérve a teljes lelki harmóniát.
 
Mindkét esetben szerepet kap a test, az intelligencia, a tettek és a szeretet megfelelő alkalmazása (a jógagyakorláson kívül) a hétköznapokban is, így a technikai elemek használatán túl egy életszemlélet is társul a folyamat mellé.
 
Sokféle ember van, számtalan igénnyel és céllal, emiatt a jógán belül is több irányzat alakult ki. Kinek mi az igénye testi-szellemi-lelki szinten, annak megfelelően tud kapcsolódni az egyes jógatípusokhoz. A különféle jógafajták általában önmagukat definiálják, meghatározzák gyakorlataik skáláját és mélységét, így az esetleges kereső könnyen tud választani közülük. A jógával mindenki azt nyerheti, amilyen szinten gyakorol, ott fog fejlődést, elégedettséget és kiegyensúlyozottságot tapasztalni.
 

Felismerésekben gazdag, örömteli gyakorlást kívánunk minden jóginak! :)


Képek: dechatlon.co.jp, everydayhealth.comA Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola folyamatosan induló kezdő és haladó jóga tanfolyamokkal, hatha-jóga (gyakorló) órákkal, jóga workshop-okkal, jógaoktatói továbbképzésekkel és jógatáborral is várja az érdeklődőket. Bővebb információk: http://bhf.hu/hu/tanfolyamok
Azok, akik oktatni szeretnék a jógát, a Főiskola Európában egyedülálló, 3 éves, eurokonform kétnyelvű, államilag akkreditált BA diplomát adó vaisnava jógamester képzését választhatják. További információk:http://bhf.hu/hu/vaisnava-jogamester-alapszak/szak-leirasa


Kapcsolódó cikkek

Téma: Jóginterjúk
Tapasztalt jógaoktatókat kérdeztünk.
Téma: Jóginterjúk
Ezúttal arra voltunk kíváncsiak, hogy van-e hátránya a koedukált jógaóráknak, és ha igen, mi? Előnyökre, és technikai okokra is fény derült.
Téma: Jóginterjúk
Gyakorlott jógaoktatók mondják el véleményüket.
Egyéb cikkek

Téma: Életmód
Aki jógázik, bizonyára hallotta már, hogy aki rendszeresen gyakorol, annak csökken az alvásigénye. Szvámi Véda buzdít is arra, hogy tölts éberen minél több időt. De ezt könnyen félre lehet érteni.
Téma: Életmód
háziorvos szemmel
Téma: Életmód
írta: Hári Beáta
Kereső
Ászana kereső
A test helyzete:
Törzs és (támasztó) láb viszonya:

vagy
BHF Tanfolyamok
» Senior jóga tanfolyam
Senior jóga tanfolyam Hortobágyi Gabriella 2017.03.22.

                                                       Senior jóga tanfolyam

Elkezdeni jógázni bármely életkorban lehetséges! A rendszeresen végzett kíméletes jógagyakorlatok segítenek megelőzni a betegségek kialakulását, sőt még a már meglévő betegségek gyógyításában is hatékonyak lehetnek, megfiatalítják és rugalmassá teszik a testet. A jóga az egyik legősibb tevékenység arra, hogy a lehető legtöbbet tehessük önmagunkért.

» Rámájana
Rámájana nandagopa 2017.02.14.

RÁMÁJÁNA

A korábbi jelentős érdeklődésre való tekintettel a Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola ebben a félévben is nyitott kurzusokat hirdet. Ennek keretében az érdeklődők részvételi díj ellenében, tanfolyami jelleggel hallgathatják a levelező oktatás kiválasztott kurzusait.

» Filozófiai istentan
Filozófiai istentan nandagopa 2017.02.14.

FILOZÓFIAI ISTENTAN

A korábbi jelentős érdeklődésre való tekintettel a Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola ebben a félévben is nyitott kurzusokat hirdet. Ennek keretében az érdeklődők részvételi díj ellenében, tanfolyami jelleggel hallgathatják a levelező oktatás kiválasztott kurzusait. 

Filozófiai istentan – A kurzus segít áttekinteni és megérteni a védikus hagyomány istenképét. Megismerhetjük az isteni inkarnációk kategóriáit, a tíz legjelentősebb avatár kedvteléseit, valamint a jelentősebb félisteneket.

» Bhagavad-gítá
Bhagavad-gítá nandagopa 2017.02.14.

BHAGAVAD-GITÁ

A korábbi jelentős érdeklődésre való tekintettel a Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola ebben a félévben is nyitott kurzusokat hirdet. Ennek keretében az érdeklődők részvételi díj ellenében, tanfolyami jelleggel hallgathatják a levelező oktatás kiválasztott kurzusait.

 

Bhagavad-gítá 7-12. fejezet – A Gítá középső hat fejezetét a mű szívének tekintik, mert – sok más bölcsesség mellett – itt esik legtöbb szó a bhakti-jógáról, a szeretet és odaadás művészetéről.  

» A Védikus világkép
A Védikus világkép nandagopa 2017.02.14.

A VÉDIKUS VILÁGKÉP

A korábbi jelentős érdeklődésre való tekintettel a Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola ebben a félévben is nyitott kurzusokat hirdet. Ennek keretében az érdeklődők részvételi díj ellenében, tanfolyami jelleggel hallgathatják a levelező oktatás kiválasztott kurzusait. 

A Védikus Világkép: hogyan mutatja be a védikus irodalom az univerzum felépítését, annak lakóit, valamint a kozmikus időciklusokat?

Előadó: Dr. Schnitchen Csaba (Száksi-gopála Dásza).

» Védikus asztrológia tanfolyam
Védikus asztrológia tanfolyam Rághava Dásza 2015.04.14.

VÉDIKUS ASZTROLÓGIA ALAPTANFOLYAM 


» Kezdő jóga tanfolyam
Kezdő jóga tanfolyam Baranyai Gyöngyvér 2015.01.28.

A JÓGA