Az illatok csodálatos világa – út a harmóniához
Téma: Érdekességek
Az egyiptomiaknak van egy mondásuk: ha nem tudod, mit használj, használj tömjén illóolajat. Hova? Bárhova!

Azért szeretem használni az illóolajokat a jógaórákon, mert a szaglás és a légzésfigyelés vagy ászanázás együtt, egy pillanat alatt a jelenbe repít. A hatásuk már azelőtt észlelhető, mielőtt tudnánk, hogy milyen illatot érzünk. Nagyon mélyen dolgoznak bennünk, hiszen a szaglás az első érzékünk, ami kifejlődik, amihez finomfizikai szinten egyébként a gyökércsakra kapcsolható.
 
Az emberiség több ezer éve használja az aromás növényeket vallási rituálékhoz, gyógyításhoz, tartósításhoz, bőrápoláshoz, hangulatjavításhoz és illatszerként is. Mai napig a természethez való kapcsolódásunk egyszerű eszközei amellett, hogy számos jótékony hatásuk van és nagyon egyszerű, biztonságos a használatuk, ha betartunk néhány alapszabályt. De vajon hogyan hatnak az illóolajok a közérzetünkre?  
 
Paolo Rovesti az illatok pszichére gyakorolt hatását már jóval az aromaterápia mai népszerűsége előtt vizsgálta. Megállapította, hogy az álmatlanság – ami a civilizált társadalmakban tömegesen elterjedt és jól dokumentált jelenség – az érzelmi és idegi alapú stressz közvetlen következménye. Véleménye szerint mindez abból fakad, hogy kevesebb illatot érzékelünk.
 
A televízió és az elektronikus kommunikáció különböző eszközeinek elterjedése révén a környezetünkből érkező ingerek a látást és a hallást stimulálják, így az audiovizuális érzékelésünk túlterhelt. Azokban a terekben, ahol a mindennapjainkat töltjük (munkahely, metró, bevásárlóközpontok) ritkán jutunk friss levegőhöz. Rovesti már a hatvanas évek végén(!) rámutatott az uniformizálódás jelenségének terjedésére, például arra is, hogy a különböző márkás üzletek szintetikus szerek használatával igyekeznek felhívni magukra a figyelmet.
 
Úgy tűnik, hogy Rovesti jövendölése, miszerint a látás és a hallás érzékeit a szaglás kárára túlterheljük, mára valósággá vált.
 
Ma már tudjuk, hogy az illat, különösen a „testszag”, ahogy árasztjuk magunkból és amilyen módon érzékeljük azt, nagyon egyéni. Ez pedig igencsak meghatározza azt, hogy kik is vagyunk valójában. Hatással van a szimpátia- és a párválasztásainkra, sőt a testszagból megállapítható az egészségi és az érzelmi állapotunk is (pl. stressz, feromonok szintje, stb.).
 
Paolo Rovesti azt állítja, hogy a saját illat elnyomása elvette az emberektől az identitásukat, audiovizuális ingerekkel bombázva, arctalan tömegekké olvasztva az egyéniséget.[1]   
 
A jó minőségű[2] illóolajokkal könnyedén felszabadíthatjuk magunkat. Már egyetlen csepptől megváltozik az érzelmi és szellemi állapotunk. Felfrissítenek, megnyugtatnak, egyensúlyba hoznak, harmonizálnak bennünket. Csodálatos eszközök ahhoz, hogy ismét közelebb kerülhessünk a természethez, és ezáltal a saját természetes létezésünkhöz is.
 
Ha úgy érzed, túlterhelt vagy, és könnyedén, játékos módon megvalósítható megoldást keresel, gyere el a „Stesszkezelés illóolajokkal” című előadásra. További részletek: https://www.facebook.com/events/532612966940299/
 
 
 
Szerző: dr. Onozó Emese – Anaya női jóga és Aroma Yoga® oktató
https://www.facebook.com/aromayogahu/, https://www.facebook.com/EperJOGAfoldje/
 
Cikk forrása: Schnaubelt, Kurt: Medical Aromatherapy: Healing with Essential Oils. North Atlantic Books, U. S., 1999.
 
Kép: a szerző szívességéből
Csíkkép: zenbox-essentialoils.com

 

[1]Rovesti, Paolo. 1995. Auf der Suche nach den verlohrenen Düften, Irisiana, München 19-20.
[2]Az európai szabályozás szerint 50% alatti illóolajtartalom mellett is szerepelhet az üvegen az a jelzés, hogy 100%-os tisztaságú az illóolaj. Gondoljunk csak bele abba, hogy 15 ml-nyi citrom illóolajban 75 db bio citrom héja található lepréselve. Vajon mennyi ennek a reális ára? Biztosan nem 1000, de nem is 2000 Ft alatti összeg...

Kapcsolódó cikkek

Téma: Érdekességek
A látványfőzések és finomságok mellett egészségügyi méréseken és tanácsadáson vehetsz részt.
Téma: Érdekességek
A lista a ti segítségetekkel is bővíthető, a frissítések miatt pedig többször is érdemes ellátogatni az oldalra.
Ha tudomásotok van hasonló eseményekről, programokról, kérjük, jelezzétek felénk: magazin.bhf@gmail.com
Téma: Érdekességek
A kiválasztottak között internetes közönségszavazatok döntik el, hogy ki lesz jogosult a „JÓGARÁDZSA Közönség Díjas" cím viselésére.
Egyéb cikkek

Téma: Gyakorlás
írta: Medvegy Gergely
Téma: Jóginterjúk
A saját életünkből van már valamilyen tapasztalatunk arról, hogy mikor fordulunk tanácsért az azonos nemhez, s mikor az ellenkezőhöz.
Téma: Gyakorlás
A jóga mint izomerősítő cikksorozat I. része - Medvegy Gergelytől, a BHF vezető jógaoktatójától
Kereső
Ászana kereső
A test helyzete:
Törzs és (támasztó) láb viszonya:

vagy
BHF Tanfolyamok
» Senior jóga tanfolyam
Senior jóga tanfolyam Hortobágyi Gabriella 2017.03.22.

                                                       Senior jóga tanfolyam

Elkezdeni jógázni bármely életkorban lehetséges! A rendszeresen végzett kíméletes jógagyakorlatok segítenek megelőzni a betegségek kialakulását, sőt még a már meglévő betegségek gyógyításában is hatékonyak lehetnek, megfiatalítják és rugalmassá teszik a testet. A jóga az egyik legősibb tevékenység arra, hogy a lehető legtöbbet tehessük önmagunkért.

» Filozófiai istentan
Filozófiai istentan nandagopa 2017.02.14.

FILOZÓFIAI ISTENTAN

A korábbi jelentős érdeklődésre való tekintettel a Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola ebben a félévben is nyitott kurzusokat hirdet. Ennek keretében az érdeklődők részvételi díj ellenében, tanfolyami jelleggel hallgathatják a levelező oktatás kiválasztott kurzusait. 

» Bhagavad-gítá
Bhagavad-gítá nandagopa 2017.02.14.

BHAGAVAD-GITÁ

A korábbi jelentős érdeklődésre való tekintettel a Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola ebben a félévben is nyitott kurzusokat hirdet. Ennek keretében az érdeklődők részvételi díj ellenében, tanfolyami jelleggel hallgathatják a levelező oktatás kiválasztott kurzusait.

 

Bhagavad-gítá 7-12. fejezet – A Gítá középső hat fejezetét a mű szívének tekintik, mert – sok más bölcsesség mellett – itt esik legtöbb szó a bhakti-jógáról, a szeretet és odaadás művészetéről.  

» Védikus asztrológia tanfolyam
Védikus asztrológia tanfolyam Rághava Dásza 2015.04.14.

VÉDIKUS ASZTROLÓGIA ALAPTANFOLYAM 


» Kezdő jóga tanfolyam
Kezdő jóga tanfolyam Baranyai Gyöngyvér 2015.01.28.

A JÓGA

» Meditáció és önismeret
Meditáció és önismeret Baranyai Gyöngyvér 2015.01.28.

MEDITÁCIÓS ÉS ÖNISMERETI TANFOLYAM

» Haladó jóga tanfolyam
Haladó jóga tanfolyam Szabad Gábor 2014.01.07.

A JÓGA