Az illatok csodálatos világa – út a harmóniához
Téma: Érdekességek
Az egyiptomiaknak van egy mondásuk: ha nem tudod, mit használj, használj tömjén illóolajat. Hova? Bárhova!

Azért szeretem használni az illóolajokat a jógaórákon, mert a szaglás és a légzésfigyelés vagy ászanázás együtt, egy pillanat alatt a jelenbe repít. A hatásuk már azelőtt észlelhető, mielőtt tudnánk, hogy milyen illatot érzünk. Nagyon mélyen dolgoznak bennünk, hiszen a szaglás az első érzékünk, ami kifejlődik, amihez finomfizikai szinten egyébként a gyökércsakra kapcsolható.
 
Az emberiség több ezer éve használja az aromás növényeket vallási rituálékhoz, gyógyításhoz, tartósításhoz, bőrápoláshoz, hangulatjavításhoz és illatszerként is. Mai napig a természethez való kapcsolódásunk egyszerű eszközei amellett, hogy számos jótékony hatásuk van és nagyon egyszerű, biztonságos a használatuk, ha betartunk néhány alapszabályt. De vajon hogyan hatnak az illóolajok a közérzetünkre?  
 
Paolo Rovesti az illatok pszichére gyakorolt hatását már jóval az aromaterápia mai népszerűsége előtt vizsgálta. Megállapította, hogy az álmatlanság – ami a civilizált társadalmakban tömegesen elterjedt és jól dokumentált jelenség – az érzelmi és idegi alapú stressz közvetlen következménye. Véleménye szerint mindez abból fakad, hogy kevesebb illatot érzékelünk.
 
A televízió és az elektronikus kommunikáció különböző eszközeinek elterjedése révén a környezetünkből érkező ingerek a látást és a hallást stimulálják, így az audiovizuális érzékelésünk túlterhelt. Azokban a terekben, ahol a mindennapjainkat töltjük (munkahely, metró, bevásárlóközpontok) ritkán jutunk friss levegőhöz. Rovesti már a hatvanas évek végén(!) rámutatott az uniformizálódás jelenségének terjedésére, például arra is, hogy a különböző márkás üzletek szintetikus szerek használatával igyekeznek felhívni magukra a figyelmet.
 
Úgy tűnik, hogy Rovesti jövendölése, miszerint a látás és a hallás érzékeit a szaglás kárára túlterheljük, mára valósággá vált.
 
Ma már tudjuk, hogy az illat, különösen a „testszag”, ahogy árasztjuk magunkból és amilyen módon érzékeljük azt, nagyon egyéni. Ez pedig igencsak meghatározza azt, hogy kik is vagyunk valójában. Hatással van a szimpátia- és a párválasztásainkra, sőt a testszagból megállapítható az egészségi és az érzelmi állapotunk is (pl. stressz, feromonok szintje, stb.).
 
Paolo Rovesti azt állítja, hogy a saját illat elnyomása elvette az emberektől az identitásukat, audiovizuális ingerekkel bombázva, arctalan tömegekké olvasztva az egyéniséget.[1]   
 
A jó minőségű[2] illóolajokkal könnyedén felszabadíthatjuk magunkat. Már egyetlen csepptől megváltozik az érzelmi és szellemi állapotunk. Felfrissítenek, megnyugtatnak, egyensúlyba hoznak, harmonizálnak bennünket. Csodálatos eszközök ahhoz, hogy ismét közelebb kerülhessünk a természethez, és ezáltal a saját természetes létezésünkhöz is.
 
Ha úgy érzed, túlterhelt vagy, és könnyedén, játékos módon megvalósítható megoldást keresel, gyere el a „Stesszkezelés illóolajokkal” című előadásra. További részletek: https://www.facebook.com/events/532612966940299/
 
 
 
Szerző: dr. Onozó Emese – Anaya női jóga és Aroma Yoga® oktató
https://www.facebook.com/aromayogahu/, https://www.facebook.com/EperJOGAfoldje/
 
Cikk forrása: Schnaubelt, Kurt: Medical Aromatherapy: Healing with Essential Oils. North Atlantic Books, U. S., 1999.
 
Kép: a szerző szívességéből
Csíkkép: zenbox-essentialoils.com

 

[1]Rovesti, Paolo. 1995. Auf der Suche nach den verlohrenen Düften, Irisiana, München 19-20.
[2]Az európai szabályozás szerint 50% alatti illóolajtartalom mellett is szerepelhet az üvegen az a jelzés, hogy 100%-os tisztaságú az illóolaj. Gondoljunk csak bele abba, hogy 15 ml-nyi citrom illóolajban 75 db bio citrom héja található lepréselve. Vajon mennyi ennek a reális ára? Biztosan nem 1000, de nem is 2000 Ft alatti összeg...

Kapcsolódó cikkek

Téma: Érdekességek
Bejárta a hír a világsajtót, hogy meghalt Stephen Hawking, világhírű elméleti fizikus. 76 évet élt. Az újságírói vélemények szerint Hawkingot nem (nehezen érthető) tudományos munkássága tette igazán híressé. Népszerűsítő könyvei mellett ritka betegsége tette őt igazán populáris személyiséggé.
Téma: Érdekességek
Végre elkészült a Jóga-szútra második kötete, mely a mű második fejezetének fordítása és magyarázata.
Téma: Érdekességek
Országos programajánlónkat olvashatjátok.
Egyéb cikkek

Téma: Táplálkozás
írta: Mudra-Nádas Linda
Téma: Táplálkozás
írta: Hári Beáta
Téma: Filozófia
írta: Medvegy Gergely
Kereső
Ászana kereső
A test helyzete:
Törzs és (támasztó) láb viszonya:

vagy