Számít-e, hogy nő vagy férfi a jógaoktatónk?
Téma: Jóginterjúk

Mindennapjainkból van már tapasztalatunk, hogy mikor fordulunk tanácsért az azonos nemhez, s mikor az ellenkezőhöz. Érdekes önismereti feladatra vállalkozik az, aki szeretné megfigyelni magán és környezetén a nemek hatását egymásra, vagy e kapcsolatok mögött rejlő viselkedési mintákat, természetszerű tulajdonságokat. Arról kérdeztük az oktatókat, hogy vajon egy jógaórán számít-e, hogy a tanárunk férfi vagy nő?


Miszlik Melinda– Hatha-jógaoktató, a BHF vaisnava jógamester szakos hallgatója

Megfelelő közeg kell a fejlődéshez, amit csak megfelelő tanár tud létrehozni. Éppen ezért nem a tanár neme számít, hanem a személyisége és a tudása. Ha kétségeink vannak az oktató jellemét illetően, akkor menjünk inkább máshova. A felelősség a mi vállunkon van, hogy kit választunk. Ez fontos, mivel a jóga nem egy átlagos mozgásforma. Nemcsak a testről szól. Törekvésünk akkor visz a helyes irányba, ha hallgatunk a belső hangra. Belül érzi az ember, hogy egy tanárt el tud-e fogadni vagy sem. Lehet, hogy egyből nem találjuk meg azt a személyt, akit a szívünkbe tudunk zárni, de nem szabad feladni. A fejlődésünk akkor tud a leginkább kibontakozni, ha egy olyan személy útmutatása alapján gyakorlunk, akiben teljes bizalmunk van. Ezért ne féljünk kipróbálni különböző órákat és különböző tradíciókat. Amikor a belső béke és a nyugalom kerít hatalmába minket, akárhányszor órára megyünk, akkor tudhatjuk, hogy jó helyen vagyunk - legyen az akár egy férfi vagy egy női oktatónál.
 


Sugár Bertalan
 – a Down Dog jógastúdió (www.downdogjoga.hu) ashtanga jógaoktatója, a BHF (ww.bhf.hu) jógamester szakos hallgatója

Nő vagy férfi, mit számít? Legyen felkészült az oktató és hiteles, álljon oda minden nap a szőnyegére és a személyes tapasztalását adja át. Tartsa magát a jóga elvrendszeréhez, mutasson példát a gyakorlóinak, nem csak a szőnyegen, de azon túl is, maradjon alázatos és szerény. Olvadjon össze jin és jang, lehessen egy férfi lágy és egy nő erős.
Az embert lásd a másikban, ne a neme diktálta sztereotípiákat!
 

Medvegy Gergely
 – Vaisnava teológus és jógamester, a Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola (ww.bhf.hu) és az AUM Blaha (www.aumjoga.hu) jógaoktatója

Nagy általánosságban nem számít, sokkal inkább lényeges a szakmai hozzáértés, a tapasztalat és a személyiség. Viszont érdemes figyelembe venni, hogy a nők inkább lágyabbak, érzelmesebbek, intuitívabbak és befelé tekintőek, míg a férfiak erősebbek, keményebbek, elemzőbbek és kifelé tekintőek. Így a női vagy a férfi oktatókban is fellelhetőek ezen tulajdonságok. Gyakorlóként érdemes átgondolni, hogy mire van szükségünk, és olyan oktatóhoz fordulni, akiben ezek megvannak. Szerintem nagyon jó, ha egy jógás egyszerre jár nő és ferfi tanárhoz is, mert akkor mindkét minőséget megkaphatja. Tradícionálisan inkább férfi mesterek voltak/vannak, hisz ha egy tanulót komolyabban vezetni kell, akkor az sok felelőséggel, kihívással, döntéshozásokkal jár, amiket a védikus pszichológia szerint a férfiak jobban bírnak.
 


Kép forrása: www.askmen.com


Kapcsolódó cikkek

Téma: Jóginterjúk
Jógaoktató szakértőinket kérdeztük.
Téma: Jóginterjúk
Jógaoktatók osztják meg tapasztalatukat.
Téma: Jóginterjúk
Jógaoktatók osztják meg tapasztalataikat.
Egyéb cikkek

Téma: Érdekességek
A lélekvándorlás bizonyítékairól szóló sorozatunkat dr. Ian Stevenson munkásságának bemutatásával folytatjuk. Részlet Szijártó Rita Éva szakdolgozatából.
Téma: Életmód
Meditáció hatása a fizikai testre. Képes Andrea vaisnava jógamester írása.
Téma: Gyakorlás
írta: Erdélyiné Nagy Andrea

Kereső
Ászana kereső
A test helyzete:
Törzs és (támasztó) láb viszonya:

vagy