Ön mit gondol a jógáról?
Téma: Életmód

Sok ember azt gondolja:  

Női sport”
n nem tudnám úgy összetekerni magam.”
Túl lassú, túl gyenge”
Persze, jó jó, de Indiában élőknek találták ki, európai ember erre nem képes.”
Egy újabb kérész életű trend, amit hamar el fognak felejteni.”


De mi is igazából a jóga?
Mozgásforma?
Relaxáció?
Meditáció?
Önmegvalósítás?

jóga, budapest, bölcsesség, életmód

Igazat megvallva mindez egyben, és még ennél is sokkal több. A jóga több mint 5.000 éves múltra tekint vissza, és a valódi célja, hogy a gyakorló megtalálja az élet igazi célját, és visszajutassa Őt a lélek eredeti természetéhez. A fizikai test motorja a lélek. A lélek az ősi védikus írások szerint, sat, cit, ánanda, azaz örökkévaló, teljes tudással teli, és mindig boldog.
Hogyha nem is hiszünk ennek az elméletnek, gondoljuk csak át mit is szeretnénk elérni ebben az életben? Ki ne ábrándozott volna arról, hogy milyen jó lenne örökéletűnek lenni? Mennyi mese, regény, film, szól erről, hogy szinte mindent megadnának a hősök, hogy megtalálják az örök élet elixírjét! Hányszor gondolkoztunk arról, amikor iskolapadban görnyedtünk, vagy otthon a házi feladattal kínlódtunk, bárcsak beleszállna a tudás a fejünkbe? Képzeljük csak el, mekkora hatalom lenne a kezünkben, hogyha mindentudóak lennénk. Na és a boldogság? Nem azért teszünk mindent, hogy legalább egy pillanatra boldogok legyünk? Dolgozunk, hogy élvezzük a munkánk gyümölcsét, lehet ez a gyümölcs egy elismerés, sikerélmény, valaminek a létrehozása, vagy „csak” a fizetés, amit kapunk. Abban reménykedünk, hogy minden, amit teszünk, eljuttat bennünket a boldogsághoz. Az emberek többsége keresi a választ azokra a kérdésekre, hogyan maradhatunk fiatalok, szerezhetünk nagyobb tudást, vagy hogyan érhetjük el a boldogságot?
A jóga azért csodálatos, mert mindegy, hogy az ember milyen helyzetben van, minden szinten megtalálhatja a kérdéseire a választ, és utat mutathat ahhoz, hogyan érheti el a célját.

De m
égis hogyan?

Testi szinten, talán legjobban ismert dolog az ászanázás, ami lényegében statikusan kitartott testhelyzetek. Mire is jók ezek a testhelyzetek? - Erősítik, és eközben lazává és rugalmassá is teszik a testet. Miért van szükség erre? - Ahogy öregedünk, használódik a testünk, és azok a testrészek, izmok, ízületek, inak, stb. amiket nem használunk rendszeresen elsorvadnak, elkopnak, nem kapnak megfelelő energia, vagy vérellátást. Amit fiatal korunkban könnyedén megtettünk, azt idősebb korban sokszor nehézségek árán sem mindig sikerül. Egy rossz mozdulat, és meghúzódik, elszakad, eltörik, megfájdul, és ez akadályozhatja a szabad mozgásunkat, így nem élhetünk teljes életet. Az odafigyeléssel, szakszerű felügyelet mellett végzett ászanák rendszeres gyakorlása, átmozgatja, energiával látja el az egész testet, megerősíti az izmokat, rugalmassá teszi a szalagokat, ízületeket. Fontos, hogy nem csak a felületi izmokat mozgatja át, hanem, megerősíti a törzs és a végtagok szilárdságát adó mélyizmokat is, így szinte minden mozgásszervi megbetegedést megelőzhetünk, vagy kezelhetünk ezekkel az ászanákkal. Segíti a helyes testtartás kialakulását, vagy helyreállítását, így megszüntethető pl. a hát vagy derékfájás, de hatékonyan tud segíteni a porckorong sérv gyógyításában is. Ahogy öregszünk egy bizonyos kor után, hogyha nem foglalkozunk vele, a magasságunk csökken, az egész testünk zsugorodik, meggörnyedünk. A testet behálózó és egybetartó kötőszövet, a fascia(vékony fehér hártya, izompólyának is szokták hívni), fejtetőtől a sarkunkig háromdimenziós hálót képez, ezzel megadja a belső szervek, csontok, izmok helyét és tartását. Ez a rendszer egyrészt tartást ad, másrészt nagyon rugalmas, és biztosítja a mozgékonyságot. Mint mindennek, ennek a rendszernek is tápanyagra van szüksége, hogy ellássa a feladatát, rugalmassága megmaradjon. Amikor nem jut tápanyaghoz, kiszárad, és elkezd zsugorodni, így merevvé, rugalmatlanná teszi a testet. Tápanyaghoz, megfelelő mennyiségű folyadék bevitel mellett, a mozgás által tud jutni. A különféle ászanák tudatos végzése, segít a fasciafrissességét megőrizni, így test öregedése késleltethető.

önmegvalositás, jóga

Energetikailag. Aki egyszer is elment egy jógaórára, és odafigyeléssel, utasításokat betartva végig is csinálta, biztosan megérezte, hogy a teste megtelik energiával, lehet ez az érzés melegség, jóleső bizsergés, vagy csak egyszerűen egy felszabadult érzés, egy könnyed lebegés. Ezeket az érzéseket a testben felébredő energia áramlás okozza. Rengeteg irodalom szól arról, hogy a testet energia csatornák hálózzák be. Ezeken az egész testet behálózó energiacsatornákon, nádikon áramlik az életenergia, vagy más néven prána. A gerinc mellett három fő náditalálható, amik spirálisan futnak a gerinc mentén. A találkozási pontokon örvények keletkeznek, ezeket a helyeket hívják csakráknak ahol a test fel tudja venni a megfelelő külső energiákat, és a feleslegeseket le tudja adni. A csakrákmegfelelő működése biztosítja a testben végbemenő folyamatokat, és szinte mindenre hatással van. A rohanó világunkban rengeteg negatív hatás éri az embert, ezek lehetnek elektronikai eszközök által kibocsájtott negatív hullámok, de hatással ránk akár egy feszült légkör a munkahelyen, metróban, stb. A külső hatások nagymértékben befolyásolják a csakrák működését, és hatással vannak egészségünkre is. Az ászanák gyakorlása közben ezeket az energiaörvényeket aktivizáljuk, harmonizáljuk. Az ászanák nagy többsége segíti valamelyik csakra működését, de olyan ászanák is vannak, amik egyszerre több csakrát is aktivizálnak. Szinte az összes betegség kapcsolatba hozható valamelyik csakra nem megfelelő működésével. Hogyha ismerjük a test működésének összefüggését, a legtöbb ismert betegség kezelhető, vagy megelőzhető a jóga gyakorlásával.
Természetesen a tudatosság, és a rendszeresség elengedhetetlen ahhoz, hogy valóban hasznunkra legyen a jóga gyakorlása.

Hogyan fejleszthetjük a tudatosságot?
A jóga ebben a kérdésben is segítségükre lehet. Talán az első legfontosabb lépés, az állandón csapongó tudatunk megzabolásában, a légzésünk megfigyelése, lecsendesítése. Azt gondoljuk, lélegezni mindenki tud, különben nem léteznénk. Valamilyen formában ez igaz is, de hogy ezt milyen hatékonysággal tesszük. Mint ahogy az előbb megállapítottuk, a légzés elengedhetetlen a létezésünkhöz, és mint ilyen alapvető feltétel, a légzés minősége, befolyásolja az életünk minőségét. A jóga is nagy hangsúlyt fektet a légzés elmélyítésére. Kétségtelen, hogy egy pozíciót szinte lehetetlen kényelmesen, hosszan kitartani megfelelő légzésszabályozás nélkül, ezt tapasztalhatjuk a gyakorlásunk során. A jóga gyakorlása összekapcsolja a két folyamatot, a mozgás segíti a légzés tudatosítását, a légzés megtámogatja a testi gyakorlást. A tudatos légzéssel nem csak a mozgást tudjuk megtámogatni, hanem számos áldásos hatást tudunk elérni vele. Már az egyszerű légzésfigyelés lecsendesíti az elmét, koncentráltabbá válunk. Érdemes kipróbálni, hogyha felbosszantjuk valamin magunkat, mielőtt reagálnánk, vegyünk 4-5 mély levegőt, és figyeljük meg a légzésünket, azt fogjuk tapasztalni, hogy sokkal reálisabban látjuk a problémát, és higgadtabban fogunk tudni döntést hozni. Számos légző gyakorlat létezik a jógában, amikkel különböző hatást tudunk elérni, mind mentálisan, mind fizikálisan. Például melegben hűteni tudjuk a testünket, míg hidegben fűteni, de remekül tudjuk a két agyféltekénk működését is összehangolni.
Ezek az előnyök eltörpülnek azon kedvező hatások mellett, amiket a rendszeres jóga gyakorlásával elérhetünk. Patanjali 2.400 évvel ezelőtt élt bölcs, 8 lépcsőben határozta meg a jóga gyakorlásának a folyamatát. Ezeket a folyamatokat követve a gyakorlót segíti céljainak elérésében, még akkor is, ha olyan képességének elérésére vágyik, mint az állatok nyelvén való értés, vagy lebegés a föld felett. Minden csak a szorgalmas gyakorlás, és az előírt folyamat betartásán múlik. Természetesen ahhoz, hogy biztosak legyünk abban, hogy jó úton járunk, szükséges egy hiteles tanítómester, egy Guru, aki kívülről látja a fejlődésünket, és segítségünkre tud lenni a céljaink elérésében.
Hosszú, és sokszor fáradságos út a fejlődés, de bármi legyen is a célunk a jógával, segít abban, hogy jobb, tisztább emberekké váljunk, és minden egyes lépéssel közelebb jussunk, az élet valódi értelmének megértésében, és a cél elérésében. 
 
Szerző: Somogyi György

Kapcsolódó cikkek

Téma: Életmód
Melyik nővel nem fordult elő, hogy egyik napról a másikra elment a kedve egy remek programtól. Miért? Szeszélyből? Miért működik másként a nő?
Téma: Életmód
A mai kultúra és tömegmédia nagyon is a külcsín, a megjelenés irányába vitte a figyelmünket, sokszor azt a benyomást keltve, hogy ha csinos vagy és jól nézel ki, akkor boldog és sikeres leszel, ha pedig valamiért nem nézel ki olyan jól, akkor nem lehetsz boldog és nem érhetsz el semmit az életben.
Téma: Életmód
Természetesen egy ilyen kialakult problémakört (ami pár év alatt gyakori hátfájdalmakhoz és a porckorongok deformálódásához vezethet) több oldalról és individuálisan kell megközelíteni, de emeljünk ki most egy részletet, amivel szinte mindenkinek problémája van. Ez pedig a csípőhajlító izmok megrövidülése.
Egyéb cikkek

Téma: Érdekességek
Jobb, mint a búza, mint a rizs. Gauranga dász ajánlata.
Téma: Jógafajták
írta: Németh Gergő
Téma: Érdekességek
"Jógarádzsa Kiválósági Díj" - a magyar jógaoktatók által elérhető első kitüntetés
Kereső
Ászana kereső
A test helyzete:
Törzs és (támasztó) láb viszonya:

vagy
BHF Tanfolyamok
» Senior jóga tanfolyam
Senior jóga tanfolyam Hortobágyi Gabriella 2017.03.22.

                                                       Senior jóga tanfolyam

Elkezdeni jógázni bármely életkorban lehetséges! A rendszeresen végzett kíméletes jógagyakorlatok segítenek megelőzni a betegségek kialakulását, sőt még a már meglévő betegségek gyógyításában is hatékonyak lehetnek, megfiatalítják és rugalmassá teszik a testet. A jóga az egyik legősibb tevékenység arra, hogy a lehető legtöbbet tehessük önmagunkért.

» Rámájana
Rámájana nandagopa 2017.02.14.

RÁMÁJÁNA

A korábbi jelentős érdeklődésre való tekintettel a Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola ebben a félévben is nyitott kurzusokat hirdet. Ennek keretében az érdeklődők részvételi díj ellenében, tanfolyami jelleggel hallgathatják a levelező oktatás kiválasztott kurzusait.

» Filozófiai istentan
Filozófiai istentan nandagopa 2017.02.14.

FILOZÓFIAI ISTENTAN

A korábbi jelentős érdeklődésre való tekintettel a Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola ebben a félévben is nyitott kurzusokat hirdet. Ennek keretében az érdeklődők részvételi díj ellenében, tanfolyami jelleggel hallgathatják a levelező oktatás kiválasztott kurzusait. 

Filozófiai istentan – A kurzus segít áttekinteni és megérteni a védikus hagyomány istenképét. Megismerhetjük az isteni inkarnációk kategóriáit, a tíz legjelentősebb avatár kedvteléseit, valamint a jelentősebb félisteneket.

» Bhagavad-gítá
Bhagavad-gítá nandagopa 2017.02.14.

BHAGAVAD-GITÁ

A korábbi jelentős érdeklődésre való tekintettel a Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola ebben a félévben is nyitott kurzusokat hirdet. Ennek keretében az érdeklődők részvételi díj ellenében, tanfolyami jelleggel hallgathatják a levelező oktatás kiválasztott kurzusait.

 

Bhagavad-gítá 7-12. fejezet – A Gítá középső hat fejezetét a mű szívének tekintik, mert – sok más bölcsesség mellett – itt esik legtöbb szó a bhakti-jógáról, a szeretet és odaadás művészetéről.  

» A Védikus világkép
A Védikus világkép nandagopa 2017.02.14.

A VÉDIKUS VILÁGKÉP

A korábbi jelentős érdeklődésre való tekintettel a Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola ebben a félévben is nyitott kurzusokat hirdet. Ennek keretében az érdeklődők részvételi díj ellenében, tanfolyami jelleggel hallgathatják a levelező oktatás kiválasztott kurzusait. 

A Védikus Világkép: hogyan mutatja be a védikus irodalom az univerzum felépítését, annak lakóit, valamint a kozmikus időciklusokat?

Előadó: Dr. Schnitchen Csaba (Száksi-gopála Dásza).

» Védikus asztrológia tanfolyam
Védikus asztrológia tanfolyam Rághava Dásza 2015.04.14.

VÉDIKUS ASZTROLÓGIA ALAPTANFOLYAM 


» Kezdő jóga tanfolyam
Kezdő jóga tanfolyam Baranyai Gyöngyvér 2015.01.28.

A JÓGA