Ciklusjóga
Téma: Életmód

“Ma van kedvem, holnap nem lesz”szól az egyik népdalunk. Tényleg így van ez?
Melyik nővel nem fordult elő, hogy egyik napról a másikra elment a kedve egy remek programtól. Miért? Szeszélyből? Miért működik másként a nő? Nem képes olyan egyenletes működésre, mint egy férfi?

E 2 perces videó jól szemlélteti a hangulatváltozásokat.
                                            

Napjainkra egyre nagyobb teret hódít a női jóga, ahol  hangsúlyosan foglalkozunk a ciklus eltérő lehetőségeivel. Más esik jól ovuláció és menstruáció idején! Egy férfi nem is gondolná, mekkora a különbség, ami idejét tekintve mindössze két hét.
Két hét alatt a női test/lélek nyara télbe fordul, az ujjongó életöröm pedig sokszor kedvetlen fáradságba. Miért?
A ciklus körforgás (ez a jó hír…). Négy szakasza van, mint az évszakunknak.

női jóga ciklus

ÉNIDŐ-TÉL
A menstruációt tekinthetjük télnek, amikor a táj a külszínen sivár, hideg, de bent a mélyben nagy dolgok készülődnek. A nők többsége csak arra vágyik, amire egyébként télen: egy kényelmes ruhában,jó bögre teával, takarót a fejre húzva elbújni a takarók alá. A méh mint egy második máj, méregtelenít. Ez azzal is jár, hogy a nő mérges. Mint nagytakarításkor általában.Homlokán a “barlangomban vagyok, ne zavarjatok” tábla. Belépés csak saját felelősségre!

ÉSZIDŐ-TAVASZ
Tél után jön a tavasz. Tiszta, friss, üde minden, energiával telt és lendületes. Nagy az életkedv! A petefészkek ideje ez, a petesejtek egy kiválasztott csapatának burka növekedni kezd, rajtuk sokasodik a  nőiség hormonja, az ösztrogén. Előkerülnek a csinosabb ruhák.
Ráadásul még tiszta fejjel megnő az agy megoldókészsége is. Tervezni és kivitelezni ez a legjobb idő. Ezt az időszakot támogatja legjobban a külvilág, mert látványos, eredményes, jókedvű munka zajlik kívül-belül.

SZÍVIDŐ-NYÁR
Nyárba, gyümölcsérlelő, napsütéses szívnyílásba fordul az ovuláció beköszöntével a nő. Virágzik és illatozik, ellanállhatatlan illata odavonza a méhecskéket. Vágyja a társaságot, a kapcsolatokat. A foganás csalétke a ragyogó szépségű nő. Az életet tovább kell adni, a természet ebben támogatja. Kitartása megnő,van kedve bulizni, magát megmutatni…előkerülnek a csábítóbb ruhadarabok. A felsővezetés pedig segít kirúgni a hámból, vagyis a hormonális mestermű küldi a petesejt kiszabadulását segítő progreszteron csapatot.

VÁRANDÓSSÁG-ŐSZ
Ősszel eljön a kiteljesedés ideje. Megmutatkozik a termés: mit és hogyan gondoztunk ebben a ciklusban. Persze, megtehettük, hogy nem terveztük mit akarunk vetni tavasszal, de aratni most mégiscsak kell. Itt mutatkoznak meg a tavaszi kilengések, mohóságok, kellemetlen testi tünetek formájában.
A progreszteroncsapat pedig alaposan előkészíti a testet a várandósságra: megnő a test mérete (1-2 kilóval, 1 ruhaszámmal is). Jönnek a bővebb, kényelmesebb ruhák. Méhidő veszi kezdetét, ami lassú, alapos, elmélyült figyelmet jelent. Erő és kitartás jellemzi ezt az időszakot, befelé fordulás.
Aztán az ősz végén elengedődik minden megélt és meg nem élt lehetőség. A tél minden lényegtelentől megfoszt. Marad a mag essszenciája.
Legyünk hát tekintettel a ciklusunk sokféle lehetőségére. Ne akarjunk télen ültetni, vagy ősszel szüretelni. Mindennek megvan a  maga ideje!
De nálad is így van ez? Tapasztalj….
 
Szerző: Kornhoffer Tünde
www.aranycsillag-joga.hu


 Kép: www.walldevil.com

Kapcsolódó cikkek

Téma: Életmód
Melyik nővel nem fordult elő, hogy egyik napról a másikra elment a kedve egy remek programtól. Miért? Szeszélyből? Miért működik másként a nő?
Téma: Életmód
A mai kultúra és tömegmédia nagyon is a külcsín, a megjelenés irányába vitte a figyelmünket, sokszor azt a benyomást keltve, hogy ha csinos vagy és jól nézel ki, akkor boldog és sikeres leszel, ha pedig valamiért nem nézel ki olyan jól, akkor nem lehetsz boldog és nem érhetsz el semmit az életben.
Téma: Életmód
Természetesen egy ilyen kialakult problémakört (ami pár év alatt gyakori hátfájdalmakhoz és a porckorongok deformálódásához vezethet) több oldalról és individuálisan kell megközelíteni, de emeljünk ki most egy részletet, amivel szinte mindenkinek problémája van. Ez pedig a csípőhajlító izmok megrövidülése.
Egyéb cikkek

Téma: Jóginterjúk
Ezúttal arra voltunk kíváncsiak, hogy van-e hátránya a koedukált jógaóráknak, és ha igen, mi? Előnyökre, és technikai okokra is fény derült.
Téma: Érdekességek
Valóra vált az india miniszterelnök álma. Ünnepelünk június 21-én!
Téma: Táplálkozás
Gauranga dász cikke egy nagy kedvencről, a testet tisztító, megvilágosodáshoz hozzásegítő gyógynövenyről. Receptekkel!
Kereső
Ászana kereső
A test helyzete:
Törzs és (támasztó) láb viszonya:

vagy
BHF Tanfolyamok
» Senior jóga tanfolyam
Senior jóga tanfolyam Hortobágyi Gabriella 2017.03.22.

                                                       Senior jóga tanfolyam

Elkezdeni jógázni bármely életkorban lehetséges! A rendszeresen végzett kíméletes jógagyakorlatok segítenek megelőzni a betegségek kialakulását, sőt még a már meglévő betegségek gyógyításában is hatékonyak lehetnek, megfiatalítják és rugalmassá teszik a testet. A jóga az egyik legősibb tevékenység arra, hogy a lehető legtöbbet tehessük önmagunkért.

» Filozófiai istentan
Filozófiai istentan nandagopa 2017.02.14.

FILOZÓFIAI ISTENTAN

A korábbi jelentős érdeklődésre való tekintettel a Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola ebben a félévben is nyitott kurzusokat hirdet. Ennek keretében az érdeklődők részvételi díj ellenében, tanfolyami jelleggel hallgathatják a levelező oktatás kiválasztott kurzusait. 

» Bhagavad-gítá
Bhagavad-gítá nandagopa 2017.02.14.

BHAGAVAD-GITÁ

A korábbi jelentős érdeklődésre való tekintettel a Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola ebben a félévben is nyitott kurzusokat hirdet. Ennek keretében az érdeklődők részvételi díj ellenében, tanfolyami jelleggel hallgathatják a levelező oktatás kiválasztott kurzusait.

 

Bhagavad-gítá 7-12. fejezet – A Gítá középső hat fejezetét a mű szívének tekintik, mert – sok más bölcsesség mellett – itt esik legtöbb szó a bhakti-jógáról, a szeretet és odaadás művészetéről.  

» Védikus asztrológia tanfolyam
Védikus asztrológia tanfolyam Rághava Dásza 2015.04.14.

VÉDIKUS ASZTROLÓGIA ALAPTANFOLYAM 


» Kezdő jóga tanfolyam
Kezdő jóga tanfolyam Baranyai Gyöngyvér 2015.01.28.

A JÓGA

» Meditáció és önismeret
Meditáció és önismeret Baranyai Gyöngyvér 2015.01.28.

MEDITÁCIÓS ÉS ÖNISMERETI TANFOLYAM

» Haladó jóga tanfolyam
Haladó jóga tanfolyam Szabad Gábor 2014.01.07.

A JÓGA