Egy rabul ejtett közönség
Téma: Érdekességek

  A „Börtön Szabadság Projekt”-nek köszönhetően Dél-Afrika börtöneiben a jóga rátalált egy nem sok jóval kecsegtető rajongótáborra.

A fokvárosi Swartland területén található börtön falait a felkelő nap sugarai még nem melegítették át a jeges téli reggelen. Mégis, a hideg ellenére a bentlakók egy csoportja nagy lelkesedéssel veti le az egyenruháját. Heti egy órára a narancsszínű ruházat eltávolításával a fegyenc azonosságukat is lehetőségük van így levedleni. Tervszerű módon, jelezve a rendet és a rutint, színes jógaszőnyegeket göngyölítenek ki a hideg beton talajon. Pár perc múlva egy egészen elképesztő dolog történik. A falak, a hálók, a kapuk mind egy varázsütésre elolvadnak. Még a hőmérséklet is elfelejtődik, ahogy a Malmesbury Javítóközpont határai eltűnnek. A csarnok, ami még pár perce a lármázó fegyencek hangjától visszhangzott, most elhalkult.
 
Ahogy a bentlakó Bongani James magyarázza: „ a legtöbb ember nem felvilágosult a jógával kapcsolatban. Ahogy az emberek látják, hogy cipeled a matracodat és jógaórára mész, sokan a buddhizmussal vagy sok más vallással asszociálják. Sokszor még egyfajta sátánizmussal is kapcsolatba hozzák és így tovább…. ezek azok a nyomások amik ezzel jönnek…”
A Börtön Szabadság Projekt egyik legújabb tagjaként, James már hozzászokott a kíváncsisághoz és a megjegyzésekhez, amit a jógaórák váltanak ki a többi bentlakótól. James a Pollsmoor és Drakenstein börtönökben töltött időt, majd egy éve Malmesburybe szállították át, hogy tanulmányokat folytathasson és új lapot kezdhessen. Habár, saját bevallása szerint, ő már Malmesburybe érkezése előtt is eltávolodott a bűnügyi tevékenységektől, mégis a létesítmény oktatásra és javulásra való koncentrálása sokat segített neki abban, hogy ki tudjon állni e döntése mellett.
 
„Mondtam magamnak, hogy „nem”, meg kell változtatnom a nézőpontomat és el kell vonatkoztatnom attól a ténytől, hogy börtönben vagyok. Úgy kell felfognom, mintha nevelőintézetben lennék, mert ez valójában tényleg az. Egy nevelőintézet.”
A börtön szabadság projekt 2010-ben indult egy osztállyal a Cape Town-i engedélyezési osztályon, a hírhedt Pollsmoor börtönben.
 
De az eseményeknek hamar híre ment.
 
Öt évvel később már számos tanfolyamot indítottak a létesítmény különböző osztályain és heti órákat tartottak a Malmesburyben ugyanúgy, mint a Pretoriában található Kgosi Mampuru II. börtönben. Továbbá a program egy ingyenes hat modulos jóga távoktatási tanfolyamot is ajánl a bentlakóknak.
Leela Codron, társalapító és oktató magyarázata szerint a jóga értéke abban rejlik, hogy támogatja az önelemzést. Egy olyan készséget, amelyet sok ember, köztük a bűnözők sem tanultak soha. „Nagyon ritkán kapunk lehetőséget arra, hogy olyan gyakorlatot tanuljunk, amely során megkérdezhetjük magunktól, hogy hogyan érzem magam, mit akarok az élettől vagy miért viselkedem úgy, ahogy viselkedem. Így tehát van értelme jógával önfegyelmet vinni egy olyan környezetbe, mint egy fegyház, mert – ahogy viccesen utaltunk már a rabul ejtett közönségre – itt igazán van idő és tér, hogy mélyre tudjunk menni…. és annyira kevésre van szükség, hogy igazán messzire jussunk…”
 
Ha szemet hunyunk a bentlakók múltbeli hibái felett és nehézsúlyú bűnözőket átlagos jóga tanulókként kezeljük, akkor az önként jelentkezőknél jelentős eredményeket tapasztalhatunk.
A stratégia értelme akkor válik nyilvánvalóvá, amikor az egyik jóga tanuló, Bradley Hess, annyit mond: „elfogadtak minket olyannak, amilyenek vagyunk”. Majd remegő hangon elmesélte, hogy amikor a bíró kiszabta a 35 évet, akkor kitaszítottnak érezte magát, és azt gondolta, hogy az emberek ezentúl nem törődnek majd vele. „De azt hiszem most megtanultam, hogyha elkezdesz magaddal törődni, akkor elkezded meglátni a törődést a világban. Elkezded meglátni, hogy vannak emberek, akik szeretnek téged. Amikor elkezded ezt látni, akkor azt is látni fogod, hogy te is tudsz adni valamit az embereknek, ami jóval több annál, mintsem hogy szavakkal kifejezhető legyen.”
Hess már nem gondol  a rács mögött letöltendő 20 évre. Rálelt egy útra, amely által nem csak el tudja fogadni ami adatott, hanem hálás is tud lenni érte.
„Csak azzal, hogy megtanulsz a jelen pillanatban lenni, megszületik benned a felismerés, hogy részese vagy egy elképesztő, csodálatos dolognak – minden áldott nap, a nap minden egyes percben.”

Fordította: Miszlik Melinda, Hatha jóga oktató, a BHF vaisnava jógamester szakos hallgatója

Cikk eredeti nyelven: http://ewn.co.za/2015/07/03/Prison-Freedom-Project-brings-yoga-to-jail 
Következő cikkünkben a börtönökben tartott jóga foglalkozások magyarországi vonatkozásairól olvashatsz.
 
 


Kapcsolódó cikkek

Téma: Érdekességek
Értelmezések a digitális térben, a kereszténységben, a monizmusban és a bhakti filozófiájában
Téma: Érdekességek
A látványfőzések és finomságok mellett egészségügyi méréseken és tanácsadáson vehetsz részt.
Téma: Érdekességek
A lista a ti segítségetekkel is bővíthető, a frissítések miatt pedig többször is érdemes ellátogatni az oldalra.
Ha tudomásotok van hasonló eseményekről, programokról, kérjük, jelezzétek felénk: magazin.bhf@gmail.com
Egyéb cikkek

Téma: Ászana sorozatok
összeállította: Medvegy Gergely
Téma: Jóginterjúk
Fodor Kata vaisnava teológus, asztrológussal beszélgettünk mantráról, karmáról, életcélról.
Téma: Táplálkozás
írta: Csíkvári Veronika
Kereső
Ászana kereső
A test helyzete:
Törzs és (támasztó) láb viszonya:

vagy
BHF Tanfolyamok
» Senior jóga tanfolyam
Senior jóga tanfolyam Hortobágyi Gabriella 2017.03.22.

                                                       Senior jóga tanfolyam

Elkezdeni jógázni bármely életkorban lehetséges! A rendszeresen végzett kíméletes jógagyakorlatok segítenek megelőzni a betegségek kialakulását, sőt még a már meglévő betegségek gyógyításában is hatékonyak lehetnek, megfiatalítják és rugalmassá teszik a testet. A jóga az egyik legősibb tevékenység arra, hogy a lehető legtöbbet tehessük önmagunkért.

» Filozófiai istentan
Filozófiai istentan nandagopa 2017.02.14.

FILOZÓFIAI ISTENTAN

A korábbi jelentős érdeklődésre való tekintettel a Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola ebben a félévben is nyitott kurzusokat hirdet. Ennek keretében az érdeklődők részvételi díj ellenében, tanfolyami jelleggel hallgathatják a levelező oktatás kiválasztott kurzusait. 

» Bhagavad-gítá
Bhagavad-gítá nandagopa 2017.02.14.

BHAGAVAD-GITÁ

A korábbi jelentős érdeklődésre való tekintettel a Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola ebben a félévben is nyitott kurzusokat hirdet. Ennek keretében az érdeklődők részvételi díj ellenében, tanfolyami jelleggel hallgathatják a levelező oktatás kiválasztott kurzusait.

 

Bhagavad-gítá 7-12. fejezet – A Gítá középső hat fejezetét a mű szívének tekintik, mert – sok más bölcsesség mellett – itt esik legtöbb szó a bhakti-jógáról, a szeretet és odaadás művészetéről.  

» Védikus asztrológia tanfolyam
Védikus asztrológia tanfolyam Rághava Dásza 2015.04.14.

VÉDIKUS ASZTROLÓGIA ALAPTANFOLYAM 


» Kezdő jóga tanfolyam
Kezdő jóga tanfolyam Baranyai Gyöngyvér 2015.01.28.

A JÓGA

» Meditáció és önismeret
Meditáció és önismeret Baranyai Gyöngyvér 2015.01.28.

MEDITÁCIÓS ÉS ÖNISMERETI TANFOLYAM

» Haladó jóga tanfolyam
Haladó jóga tanfolyam Szabad Gábor 2014.01.07.

A JÓGA