Interjú Kornhoffer Tündével
Téma: Jóginterjúk
Kornhoffer Tünde Anaya női jógát oktat nőknek és kislányoknak, jógaterápiás csoportokat vezet, hatha órákat tart a himalájai tradíció szerint, gyermek és női jógaoktató képzéseken adja át tanári tapasztalatait. Idén újra jelölték a Jógarádzsa Kiválósági Díjra, amelyet azok a hiteles jógaoktatók kaphatnak, akik a jóga mestereként képesek igazi megújulást, szemléletváltozást hozni mások életébe.

Jógapont: Mit sz
óltál, amikor megtudtad, hogy jelöltek a díjra? Mit jelent számodra ez az elismerés?
 
Kornhoffer Tünde: Megrendítő, megindító volt. Nekem annyira teljes volt a tavalyi felkérés, olyan megható és szép. Felmerült bennem, hogy nem is fogadom el a felkérést, hogy legyen fókuszban a többi remek oktató, ne foglaljam el senkitől a helyet. Végül arra jutottam, hogy bántó lenne visszautasítani a felkérést, sok vívódás után hálát érzek a jelölésért, hogy ilyen nagy megtiszteltetésben részesültem.
 
Jelentős ideje jógázol, 2007 óta tanítasz, bizonyára több mester is vezetett a jóga útján. Kik azok, akiket most szeretnél megemlíteni?
 
A Himalájai Tradíció jógamestereit: Szvámi Rámát és Szvámi Védát. Ők kivalóan tanítják a tudatosságot, a teljességet, amivel élni szeretném az életem. Tanít rajtuk kívül a családom és a jóga kör ami körülölel, a barátnőim, a tanítványok, ők a legnagyobb guruk. Nagy kihívások és áldások érkeznek tőlük.
 
Hogy fér bele az életedbe, hogy az óráid mellett még különböző önkéntes szolgálatokat végezz?
 
Mivel a jóga életmód, nem is kérdés, hogy ott szolgálok, ahol tudok. Sok felkérés érkezik, ahol önkéntesként támogathatom a fejlődést és növekedést. Nem szeretek róla konkrétumokat mondani, mert amiért megkapom a földi elismerést, azért már égi jutalom nem jár a keresztény felfogás szerint. Égi gyümölcsökre pályázom. Így az időm kb. 20-30 %-a önkéntes szolgálattal telik.
 
Van-e üzeneted a kezdő jógaoktatók számára?
 
Legyenek céltudatosak, és éljenek az isteni rendben.  Vjásza szerint a jóga célja a szamádi, vagyis az igaz természetünkre való rátalálás, az egységbe való beolvadás. Senki ne érje be ennél kevesebbel. Sok segítséget kapunk ehhez.
 
Jógarádzsa Kiválósági Díjra azokat a jógaoktatókat jelölhették, akik védikus alapokon nyugvó tradicionális irányzatokat követnek, munkásságuk kiemelkedő egészségmegőrző, rekreációs jellegű, jellemük példamutató. Kell-e szerinted díjazni egy ember jellemét? Kritérium volt a vegetáriánus táplálkozás, a káros szenvedélyektől való mentesség. Szerinted mennyire számít ez a jóga útján?
 
Maximálisan egyetértek azzal, hogy a jellem a legfontosabb oktatói erény. Kell díjazni, mert eltolódtak a hangsúlyok mostanra. Ezért értékelem nagyra a Jógarádzsa díjat!
A jóga alapja a személyiség szerkezetén, az érzelmeken való munka. A jámák, nijámák. Enélkül instabil lenne a felépítmény, a jóga az élet fája, világa. Az oktatóim képzésében kiemelt szerep jut mindezeknek. A saját fejlődésemben is ez a fő: ma mivel ártottam magamnak? Nagyon igyekszem úgy élni, hogy ne ártsak. Senkinek.
 
Mennyire része egy jógaórának a tanár egyénisége?
 
Teljes mértékben átjön az oktató egyénisége az órán, és sokat számít, hogy éli-e, az oktató azt, amit tanít. Csak a hitelesen élt életünkkel tanítunk igazán. Lehet megtéveszteni az embereket egy ideig, pár évig is talán, de mindig lehullanak a leplek. Nincs értelme mást tanítani, mint amit élünk, amit már emésztünk egy ideje, amit örömmel végzünk és gyakorlunk. Mindenki hiteles és ügyes valamiben. Ezt meg kell találni.
 
Milyen irányba mész tovább, a jóga mely területén szeretnél még fejlődni?
 
Számomra a tiszta források a legfontosabbak. A különböző tradíciókat szeretném alaposabban megismerni a Himalájai mellett. Továbbképzésekre és táborokba mennék. Nagyon szeretném az indiai tradicionális táncművészetet közelebbről megismerni. Hála a rishikeshi asramban Prakritinek, aki a meditáció új mélységeit és magasságait mutatta meg a táncával. Csak hullottak a könnyeim, és nyílt, nyílt a szívem.
 
Szívből gratulálunk a jelöléshez a Jógapont Online Magazin szerkesztősége nevében!
 
Köszönöm, hogy rátekinthettem magamra ilyen perspektívából is.
 
Szerkesztő: Wittmann Viktória
 

Kapcsolódó cikkek

Téma: Jóginterjúk
Jógaoktatók osztják meg tapasztalatukat.
Téma: Jóginterjúk
Jógaoktatók osztják meg tapasztalataikat.
Téma: Jóginterjúk
Jógarádzsa Kiválósági Díjra jelölték Nagy Gábort, aki 17 éves kora óta jógázik rendszeresen, de komolyabban 2006-ban kezdett el foglalkozni a jógával.
Egyéb cikkek

Téma: Életmód
A mai kultúra és tömegmédia nagyon is a külcsín, a megjelenés irányába vitte a figyelmünket, sokszor azt a benyomást keltve, hogy ha csinos vagy és jól nézel ki, akkor boldog és sikeres leszel, ha pedig valamiért nem nézel ki olyan jól, akkor nem lehetsz boldog és nem érhetsz el semmit az életben.
Téma: Gyakorlás
...miközben gyakorlod.
Téma: Filozófia
Fellegvári Orsolya szakdolgozatában a gaudíja-vaisnavizmus,Patandzsali jógafilozófiája és a théraváda buddhizmus istenképét veszi sorra.
Kereső
Ászana kereső
A test helyzete:
Törzs és (támasztó) láb viszonya:

vagy