Mesterségem címere: vaisnava teológus
Téma: Érdekességek

Első hallásra elvont, filozofikus embernek gondolhatjuk azt, aki vaisnava teológusnak tanul, miközben ők azt mesélik el magukról, hogy a védikus tudás gyakorlati, és életük mérföldköve, hogy rátaláltak erre az életfilozófiára. Cikkünkben feltérképezzük, hogy minek a szakértője a vaisnava teológus, és kíváncsiak voltunk személyes tapasztalataikra: hogyan találtak rá erre a foglalkozásra?

 

"Régóta foglalkoztatott a spiritualitás és önismeret, kutattam az eredeti után, így jutottam a vaisnava felfogáshoz. A hasznát úgy tudnám megfogalmazni, hogy mostanra mindent ezen „keresztül” nézek. A munkámban 11 embernek vagyok felettese, számomra komoly gyakorlat ès tanulás, hogy magamra és mindenki másra lélekként tekintsek, ami a vèdikus tudomàny egyik alap tanìtàsa. Ez a képzés azzal is foglalkozik, hogy lehet valaki igazán jó és eredeményes vezető, miközben lelkileg fejlődik”
/Jakus Csilla, hallgató/


„Mindig vonzott India és a kelet misztériuma, a bölcsek, sadhuk, jógik tiszta értékrendje, a természetes gyógyászat. Érdekelt, hogy a testen túl, kik vagyunk, milyen magasabb rendű törvények szerint működik a világ, és mi az én helyzetem ebben. A leghasznosabb talán a tanulmányaim során, hogy egy jó irányú személyiségváltozáson mentem keresztül, tudatossá váltam, kiegyensúlyozottá. Egyészséges életet és munkakörülményeket alakíthattam ki”
/Papp Melinda, harmadéves hallgató/

 
„Kulturális, kommunikációs területen dolgoztam, és kerestem „valamit” , ami munka végeztével feltölt. Szerettem volna jóra, lelki értékekre törekvő emberek között lenni, így találkoztam a hatha-jógával, és aztán a Krisna-hívőkkel. Érdekelt az önismeret, India, utólag azt mondom; kerestem, amiben „hinni tudnék”. Aztán gyorsan átfordult, és a szabadidő eltöltésén túl életcél lett a jóga,  ìgy jelentkeztem a főiskolára. Szeretném ezt az életstílust másokkal is megismertetni.
/Wittmann Viktória, első éves hallgató/

A véda szanszkrit szó, azt jelenti, hogy tudás. A védikus szó ebből a szóból képződik, és azokra az ősi szövegekre, gyakorlatokra és bölcseletekre utal, amelyek Indiából, szűkebben a védikus kultúrából származnak. A védák kapcsán ismerős lehet a tradicionális indiai orvoslás, az ájurvéda és a jóga, azon belül is megkülönböztetnek különféle hagyományokat, mint a karmajóga-, gjánajóga-, bhaktijóga, például ezekről is tanul egy vaisnava teológus. Mit tud hozzá adni ez a mi életünkhöz, hiszen ez a kultúra mind időben, mind térben messze áll tőlünk? Ez a tudomány, olyan örökérvényű igazságokat, életvezetési elveket és módszereket foglal magában, amelyek ma ugyanolyan érvényesek és hasznosak a társadalom és az egyén számára, mint 5000 évvel ezelőtt – tudtuk meg Dr. Magyar Mártától, a főiskola tanárától.

Első évben a hallgatók tanulmányozzák a különböző világvallások történeti és filozófiai rendszerét. A lélek-elme-intelligencia-hamis egó működését, a nyugati pszichológiai irányzatait és a védikus személyiségfejlesztés modelljét. Áttekintik India és a hinduizmus történetét, megismerik India szent helyeit és szakrális művészetét, részletesen elemzik a Bhagavad-gítá, a Rámájana, és a Mahábhárata szövegek alapvető tanításait, a jógaszentírásokat.
A további 2 évben tovább mélyítik tudásukat az ájurvéda, dietetika, gasztronómia, jóga, retorika, szakrális kommunikáció, logikus érvelés, etikett, társadalomismeret és meditációs technikák terén, egyedülálló alaposággal sajátítják el a vaisnava guruk [bölcsek] tanításait. Ismerői lesznek a lélek tudományának, a vaisnava szertartástannak és a puránikus irodalomnak.

A Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola 3 szakot indít idén szeptemberben is államilag finanszírozott és költségtérítéses formában -vaisnava jógamester BA, vaisnava teológus BA, vaisnava teológia MA- nappali és levelező tagozaton (szombati napokon). Az utófelvételi határideje augusztus 9.
További információ: www.bhf.hu, e-mail: tanfolyamok@bhf.hu, Tel.: +36-30/216-2883


Kapcsolódó cikkek

Téma: Érdekességek
Bejárta a hír a világsajtót, hogy meghalt Stephen Hawking, világhírű elméleti fizikus. 76 évet élt. Az újságírói vélemények szerint Hawkingot nem (nehezen érthető) tudományos munkássága tette igazán híressé. Népszerűsítő könyvei mellett ritka betegsége tette őt igazán populáris személyiséggé.
Téma: Érdekességek
Végre elkészült a Jóga-szútra második kötete, mely a mű második fejezetének fordítása és magyarázata.
Téma: Érdekességek
Országos programajánlónkat olvashatjátok.
Egyéb cikkek

Téma: Gyakorlás
A mellkasi légzés gyakorlásához.
Téma: Táplálkozás
Tovább kalandozunk az ájurvédikus konyha világában. Kókai Szilvia szakdolgozata alapján.
Téma: Jóginterjúk
Kereső
Ászana kereső
A test helyzete:
Törzs és (támasztó) láb viszonya:

vagy