Neked van gurud? (1. rész) A lelki tanítómester választásának jelentősége
Téma: Filozófia
Egy yogī kutasson fel egy hiteles lelki tanítómestert, akit teljes szívéből szeretettel szolgál, s akitől alázatosan tudakozódik az Abszolút Igazságról, s aki figyelemmel kísérve életét segíti őt a megfelelő sādhana kialakításában. Lelki tanítómestere legyen olyan, amilyent a yoga-hagyományok szentjei és a Védikus írások fölvázolnak: legyen ura a beszéd késztetésének az elme és a düh tetteinek, legyen képes kotrollálni a nyelv, a gyomor és a nemi szervek késztetéseit. Kövesse maradéktalanul azokat a yama-niyama szabályozóelveket, amelyeket Kṛṣṇa a Bhagavad-gītāban[1] és Patañjali a Yoga-sūtra második fejezetében a lelki életet élők számára megadott.[2] A lelki tanítómester ismerje a védikus írások konklúzióját, s legyen képes azt nemcsak az elmélet, hanem a gyakorlat szintjén is a tanítványainak átadni. 

Guru 3Amellett, hogy tanítványai szolgálatát elfogadja, legyen ő is tanítvány, tehát egy hiteles tanítványi láncolat (sampradāya) tagjaként szolgálja ő is saját lelki tanítómesterét.[3] A 13. sūtra magyarázatának lezárásaként elmondhatjuk, hogy a gyakorlás (abhyāsa) elvének követése jóval összetettebb dolog, mint az, hogy néhány testhelyzetet, vagy légző gyakorlatot reggelente elvégzünk. A következő sūtrában a megfelelő minőségű gyakorlás további jellemzőiről olvashatunk. 

Megjegyzés: Ahogy haladunk előre a Yoga-sūtra tárgyalásában egyre több olyan fogalom és gondolat kerül elő, amelyek a korábbi sūtrákra és a magyarázatokra épülnek, s azok ismeretében válnak érthetővé. Ha az a terved, hogy rendszeresen olvasod ezeket a kis “közleményeket”, akkor javaslom, kezdd el az elejéről olvasni a bejegyzéseket. [Ez a jegyzet a Yoga-sūtra három kötetesre tervezett kiadásának első kötetéből származik. A könyv első kötete 2015 őszén jelenik meg a Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola kiadásában, s az info@gaurakrisna.hu mail-címen már megrendelhető. A megrendelés regisztrálása a Bhaktivedanta Kulturális és Tudományos Intézet Alapítvány számlájára történő 2000 ft előleg befizetésével véglegesítődik. A számla száma: 10300002-10631841-49020018  Az évente megjelenő kötetek együttes fogyasztói ára 7-8000 ft körül várható.]

Jegyzetek:

[1] Bhg.10.4-5., 13.8-12., 16.1-3., 17.14-16.
[2] Ys.II.30-45.
[3] A lelki tanítómester (guru) elvről, a tulajdonságairól, képesítettségéről a Yoga-sūtra II. 24. aforizmájának magyarázatában beszélünk részletesen.

Szerző: Gaura Krisna Dásza


Kapcsolódó cikkek

Téma: Filozófia
A feltételekhez kötött élőlény hamis önazonosításának számtalan szintje van, amelyeket öt fő csoportba lehet sorolni. Ezek egy része a durvafizikai testtel kapcsolatos önazonosítás, másik része pedig a finomfizikaival.
Téma: Filozófia
A feltételekhez kötött helyzetében az ember saját transzcendentális énjét elfelejtve az anyaggal, az anyagi testével, az anyagi tudatfolyamataival azonosul.
Téma: Filozófia
A jóga saját létezésünk megismerésének magasztos útja, amely megtanítja számunkra, hogy a létező világ általunk jelenleg átláthatatlan hierarchiájában hova helyezzük önmagunkat.
Egyéb cikkek

Téma: Érdekességek
Gauranga Dásza elgondolkodtató írása.
Téma: Kipróbáltuk
írta: Hári Beáta
Téma: Gyakorlás
Gyakran a legjobb gyakorlás az ellazulás. Ennek ászanáit válogattuk össze.
Kereső
Ászana kereső
A test helyzete:
Törzs és (támasztó) láb viszonya:

vagy