Kit fogadjak el lelki tanítómesternek? 4.rész
Téma: Filozófia
 A korábbiakból láthatjuk, hogy egy hiteles lelki tanítómester sok olyan tulajdonsággal rendelkezik, amelyek alapján könnyen felismerhető. Korunkban számos önjelölt úgynevezett guru próbálja megszerezni leendő tanítványainak tiszteletét anélkül, hogy az előző bejegyzésekben részletesen tárgyalt tulajdonságok közül akár egyet is felmutatna. Guru_kérdések 9_realA tanítvány kötelessége, hogy felkutasson egy az előző bejegyzésekben említetteknek megfelelő morált követő és transzcendentális tudást birtokló tanítót.

Ellenőriznie kell tetteit, jellemét és képesítettségét, s miután meggyőződött hitelességéről, el kell fogadnia tanítómesteréül, s követnie kell tanításait. Ez a jógában való fejlődés kulcsa. Természetesen felmerülhet a kérdés: A tökéletességet elért és tökéletes jellemű lelki tanítómester nagyon ritka, s lehet, hogy csak sok-sok év keresés után találom meg a „sajátomat”. Csak őket fogadhatom el lelki tanítómként? Guru_kérdések 9_othersA válasz erre a kérdésre az, hogy nem csak őket. Lehet, hogy valaki még nem érte el a tökéletességet, de azon az úton jár, és a korábban említett alapelveket betartva a lelki tökéletesség útján halad, ő alkalmas arra, hogy a lelki tanítónk legyen főleg akkor, ha fejlettebb nálunk. Ezeket a személyeket általában śikā-gurunak vagyis tanítást adó lelki tanítómesternek nevezik. Belőlük több is lehet egy tanítvány életében, de jó, ha ezek ugyanahhoz a tradícióhoz tartoznak. Általában a śikā-guru az, aki amellett, hogy segíti a lelki fejlődésünket a tanításaival, segít megtalálni azt a tökéletességet elért személyt, akitől egyszer lelki beavatást fogadhatunk el. Azok a lelki gyakorlók, akik már a tökéletesség szintjén állnak, vagy legalábbis fejlettségben messze a többi lelki gyakorló felett állnak, ők ún. dīkā-guruként, vagyis avatást adó lelki tanítómesterként tevékenykedhetnek, ha erre saját lelki tanítómesterüktől felhatalmazást kaptak. Guru_kérdések 9_initiationŐk azok, akik amellett, hogy tanítanak, beavatják a tanítványt valamely ősi tanítványi láncolat lelki gyakorlatába. Az avatás alkalmával a tanítvány életre szóló fogadalmat tesz a lelki elvek követésére és a transzcendentális gyakorlatainak megszakítatlan végzésére. A lelki taníómester pedig vállalja azt, hogy az őszinte tanítványát elvezeti a felszabadulásig, illetve a Legfelsőbb Úrral való kapcsolatának felevenítéséig. Kapcsolatunk a dīkā-guruval életre szóló és szeretetteljes, ahogy a śikā-guruval is lehet az. Ez utóbbi szerepe azonban vonatkozhat rövidebb időszakra is.  A következő bejegyzésben egész konkrét javaslatokat is írok, hogy hol érdemes keresni ilyen személyeket.
Megjegyzés: Ahogy haladunk előre a Yoga-sūtra tárgyalásában egyre több olyan fogalom és gondolat kerül elő, amelyek a korábbi sūtrákra és a magyarázatokra épülnek, s azok ismeretében válnak érthetővé. Ha az a terved, hogy rendszeresen olvasod ezeket a kis “közleményeket”, akkor javaslom, kezdd el az elejéről tanulmányozni a bejegyzéseket: www.gaurakrisna.hu

Szerző: Gaura Krisna Dásza

Kapcsolódó cikkek

Téma: Filozófia
A feltételekhez kötött élőlény hamis önazonosításának számtalan szintje van, amelyeket öt fő csoportba lehet sorolni. Ezek egy része a durvafizikai testtel kapcsolatos önazonosítás, másik része pedig a finomfizikaival.
Téma: Filozófia
A feltételekhez kötött helyzetében az ember saját transzcendentális énjét elfelejtve az anyaggal, az anyagi testével, az anyagi tudatfolyamataival azonosul.
Téma: Filozófia
A jóga saját létezésünk megismerésének magasztos útja, amely megtanítja számunkra, hogy a létező világ általunk jelenleg átláthatatlan hierarchiájában hova helyezzük önmagunkat.
Egyéb cikkek

Téma: Táplálkozás
Régóta várt, kedves barátaink voltak nálunk vacsorára a napokban. Egészségi okokból előnyben kellett részesítsem a glutén, tej és cukormentes fogásokat.
Téma: Érdekességek
Komolyságot kérünk! Teszt következik!
Téma: Érdekességek
Országos programajánlónkat olvashatjátok.
Kereső
Ászana kereső
A test helyzete:
Törzs és (támasztó) láb viszonya:

vagy