Teljes jógalégzés
A teljes jógalégzés a hasi, mellkasi és kulcscsonti légzés összességéből áll. Hatására a tüdő nagyobb kapacitással működtedhető, nyugalmat ad az elme számára. Ellenjavallat nélkül végezhető, de nem kell törekedni a folyamatos fenntartására.


Végrehajtás fekvő helyzetben

Feküdj a hátadrara, lábaid a derék ellazítására állítsd talpra, a térdeidet döntsd egymásnak. Lélegezz be lassan, mélyen és egyenletesen a hasi területre (mélyhasi légzés). A has tágítása után kezd tágítani a mellkast kifelé és felfelé (mellkasi légzés). Amikor a bordák teljesen kitágultak, lélegezz a tüdőcsúcsokba (kulcscsonti légzés). A vállak és a kulcscsont is mozduljanak kissé felfelé, ilyenkor a levegő megtölti a tüdő felső lebenyeit. Ez egy teljes belégzés. Kilégzés során ugyanebben a sorrendben, először a hasi részből, majd a mellkasból, és végül a tüdő kulcscsont alatti részéből engedd ki a levegőt.
Kiegészítés: a mellkasi légzés megfigyelhető nyújtott lábbal, hanyatt fekvésben úgy, hogy a karok a fej körül vannak. A kulcscsonti légzés pedig gyakorolható úgy, hogy a kezek a törzs mellett vannak és minden belégzésnél a vállakat a földön tartva fölhúzod a fülekhez, majd kilégzésnél visszaengeded.


Végrahajtás vajrāsanából

Helyezkedj sarokülésbe, a tenyereket helyezd a térded elé úgy, hogy az ujjaid kifelé mutatnak, a kéztöveid összeérnek. A hátaddal nyújtózz, a hasi területed maradjon szabad, hogy jól gyakorolható legyen a mély, hasi légzés. A mellkasi terület átlégzéséhez hajolj előre, simítsd a hasat a combodra, a könyökeid a térded elé kerüljenek, az alkarjaid nyugodjanak a talajon, így a bordakosarad oldalra-hátra irányuló tágulását tudatosíthatod. A kulcscsonti rész energetizálásához babapózban pihentesd a kezed a test két oldalán, tenyérrel felfelé és lazítsd el a vállöved. Gördülj puhán (a testsúlyodat nem a terhelve nyakadra) a fejtetőtre belégzéssel, majd vissza a homlokodra kilégzéssel. Mindegyik gyakorlatot érdemes minimum ötször elvégezned, kiegészítve a bólogató légzéssel.


Végrehajtás mārjārāsanából

Helyezkedj el négykézláb állásban, ügyelve a megfelelő kéztámaszra. Forgasd a könyökhajlatokat egymás felé. A kilégzést indítsd a farokcsonttól, csigolyáról csigolyára, domborítsd a hátad, és a legvégén a fejed húzd a két felkarod közé. A belégzésnél a gerinc mozgásának iránya ellentétes, homorítás jön létre, de itt is a farokcsonttól indítsd és a fej mozdításával fejezd be a mozdulatsort.


Ha úgy gondolod, hogy segítséggel, gyakorlati útmutatással könnyebben megy ennek a légzésnek a megtanulása, jelentkezz a Baktivedanta Hittudományi Főiskola tanfolyamára. Bővebb információkat itt találsz.Összeállította: Képes Andrea és Medvegy Gergely


Felhasznált irodalom:
- B.K.S. Iyengar: Jóga új megvilágításban. Saxum Kiadó, Budapest, 1999.
- Dr. Tóth-Soma László: Jóga tiszta forrásból. Lál Kiadó, Budapest, 2008.
- David Frawley: Jóga és Ájurvéda. Foreves Kiadó, Budapest, 2003.
- Képes Andrea, Medvegy Gergely, Timárné Ozorák Zsuzsanna: Hatha-jóga gyakorlata jegyzet. BHF, Budapest, 2012.
- Medvegy Gergely, Timárné Ozorák Zsuzsanna: Ászana jegyzet 1-3. BHF, Budapest, 2010.
- Medvegy Gergely: Jógaoktató továbbképzés (oktatási segédanyag). BHF, Budapest, 2009.
- Swami Satyananda Saraswati: Ászana Pránájáma Mudrá Bandha. Satyananda Yoga Magyarországon Alapítvány, Budapest, 1999.
- Timárné Ozorák Zsuzsanna: Jógaélettan (oktatási segédanyag). BHF, Budapest, 2011.

Kapcsolódó gyakorlatok

írta: Medvegy Gergely és Képes Andrea
írta: Medvegy Gergely és Képes Andrea
Jālandhara-bandha
összeállította: Képes Andrea, Medvegy Gergely, T. Ozorák Zsuzsanna
Egyéb gyakorlatok

Garuḍāsana
írta: Medvegy Gergely, Képes Andrea, T. Ozorák Zsuzsanna
írta: Medvegy Gergely, Képes Andrea, T. Ozorák Zsuzsanna
Pādāṅguṣṭhāsana
írta: Medvegy Gergely, Képes Andrea, T. Ozorák Zsuzsanna
Kereső
Ászana kereső
A test helyzete:
Törzs és (támasztó) láb viszonya:

vagy
BHF Tanfolyamok
» Senior jóga tanfolyam
Senior jóga tanfolyam Hortobágyi Gabriella 2017.03.22.

                                                       Senior jóga tanfolyam

Elkezdeni jógázni bármely életkorban lehetséges! A rendszeresen végzett kíméletes jógagyakorlatok segítenek megelőzni a betegségek kialakulását, sőt még a már meglévő betegségek gyógyításában is hatékonyak lehetnek, megfiatalítják és rugalmassá teszik a testet. A jóga az egyik legősibb tevékenység arra, hogy a lehető legtöbbet tehessük önmagunkért.

» Filozófiai istentan
Filozófiai istentan nandagopa 2017.02.14.

FILOZÓFIAI ISTENTAN

A korábbi jelentős érdeklődésre való tekintettel a Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola ebben a félévben is nyitott kurzusokat hirdet. Ennek keretében az érdeklődők részvételi díj ellenében, tanfolyami jelleggel hallgathatják a levelező oktatás kiválasztott kurzusait. 

» Bhagavad-gítá
Bhagavad-gítá nandagopa 2017.02.14.

BHAGAVAD-GITÁ

A korábbi jelentős érdeklődésre való tekintettel a Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola ebben a félévben is nyitott kurzusokat hirdet. Ennek keretében az érdeklődők részvételi díj ellenében, tanfolyami jelleggel hallgathatják a levelező oktatás kiválasztott kurzusait.

 

Bhagavad-gítá 7-12. fejezet – A Gítá középső hat fejezetét a mű szívének tekintik, mert – sok más bölcsesség mellett – itt esik legtöbb szó a bhakti-jógáról, a szeretet és odaadás művészetéről.  

» Védikus asztrológia tanfolyam
Védikus asztrológia tanfolyam Rághava Dásza 2015.04.14.

VÉDIKUS ASZTROLÓGIA ALAPTANFOLYAM 


» Kezdő jóga tanfolyam
Kezdő jóga tanfolyam Baranyai Gyöngyvér 2015.01.28.

A JÓGA

» Meditáció és önismeret
Meditáció és önismeret Baranyai Gyöngyvér 2015.01.28.

MEDITÁCIÓS ÉS ÖNISMERETI TANFOLYAM

» Haladó jóga tanfolyam
Haladó jóga tanfolyam Szabad Gábor 2014.01.07.

A JÓGA