Nádí-sódhana - Váltott orrlukas légzés
nāḍī az éltetőenergiát, érzéseket közvetíti a finom- és a durva fizikai testben. A śodhana finomítást, tisztítást, a nāḍī-śodhana az energiapályák/idegek megtisztítását jelenti. 
 

FELKÉSZÜLÉS

  • Zárjuk le a kevésbé szelelő orrnyílást, lélegezzünk az aktívon ki és be a megszokott tempóban, erőltetés nélkül, legalább ötször. Kilégzés után a belégzés, majd a ki- és belégzés is a passzív orrlukon keresztül történjen, ismét ötször. Lehet végezni több kört, és később növelni a ki- és belégzések számát egy orrlukon keresztül.- én ezt kihagynám
  • Zárjuk a jobb orrnyílásunkat a hüvelykujjal (a Viṣṇu-mudra segítségével), és lélegezzünk be a bal orrnyíláson át. Zárjuk a bal orrnyílásunkat a gyűrűsujjal, lélegezzünk ki a jobb orrnyíláson. Ezután lélegezzünk be a jobb orrnyíláson, a belégzés végén zárjuk le, nyissuk a balt, és lélegezzünk ki. Ez egy kör. Végezzünk 10 kört. Kis idő múlva áttérhetünk az 1:2 arányra úgy, hogy 4 ütemre be- és 8 ütemre kilélegzünk.
 
1. VARIÁCIÓ (LÉGZÉSVISSZATARTÁS NÉLKÜL)

Ehhez a teljes kilégzés után a belégzést a bal orrlyukon keresztül végezzük (4 időegységig) miközben a hüvelykujjunkkal (a Viṣṇu-mudra segítségével) a jobb orrlyukat befogjuk. Kilégzés előtt a jobb orrlyukat elengedjük, de a kis- és a gyűrűsujjal bezárjuk a bal orrlyukat, a kilégzés a jobb orrlyukon történik (8 időegységig). Az újabb belégzés a jobb orrlyukon történik, majd a kilégzés ismét a balon. Ily módon 10 kör váltott orrlyukas légzést végezzünk. Idővel a be-és kilégzések időtartamának arányait fokozatosan növeljük 4:8-ról 8:16-ra.


2. VARIÁCIÓ (BELÉGZÉS UTÁNI LÉGZÉSVISSZATARTÁSSAL)
 
Ebben a módszerben bevezetésre kerül a belső légzésvisszatartás. Zárjuk a jobb orrnyílást, és lélegezzünk be lassan a bal orrnyíláson át 4 számolás alatt. A belégzés végén zárjuk mindkét orrnyílást, és tartsuk vissza a levegőt 4 ütemig. Nyissuk a jobb orrnyílást, majd lassan lélegezzünk ki 8 ütem alatt. A belégzés legyen fele olyan hosszú, mint a kilégzés. A kilégzés végén lélegezzünk be a jobb orrnyíláson át 4 ütemig, a bal orrnyílást lezárva. Tartsuk vissza a légzést 4 ütemig, mindkét orrnyílásunkat zárva tartva. Nyissuk a bal orrnyílást, lélegezzünk ki 8 ütemre. Ez egy kör. Kezdhetünk 10 körrel, majd növeljük a körök számát. A gyakorlásunktól függően az alap időegységek arányát 4:4:8-ról (belégzés, belső légzésvisszatartás, kilégzés) a következők szerint növelhetjük: 4:8:8; 4:4:16; 8:8:16.
3. variáció: (belégzés és kilégzés utáni légzésvisszatartással) Lélegezzünk be a bal orrnyíláson keresztül. Tartsuk bent a levegőt antar-kumbhakában, a már leírtak szerint. Lélegezzünk ki a jobb orrnyíláson keresztül. Kilégzés után, amikor a tüdő kiürült, amennyire lehetséges, zárjuk mindkét orrnyílást, és tartsuk kint a levegőt a választott számolásig. Lélegezzünk lassan be a jobb orrnyíláson keresztül. Tartsuk bent a levegőt, majd lélegezzünk ki a bal orrnyíláson. Tartsuk kint a levegőt a választott ütemig, mindkét orrnyílást elzárva. Ez egy kör. Kezdhetünk 10 körrel, majd növelhetjük a körök számát. A gyakorlásunktól függően az alap időegységek arányát 4:4:8:4-ről (belégzés, belső légzésvisszatartás, kilégzés, külső légzésvisszatartás) a következők szerint növelhetjük: 4:4:8:8; 8:8:16:8; 8:8:16:16.


HATÁSA

E légzésgyakorlat következtében elkerülhető a rossz légzési szokás, a tüdő felélénkül, a test energiával telivé válik. Nyugalmat ad, felkészíti a testet és az elmét a meditációra.


Ha úgy gondolod, hogy segítséggel, gyakorlati útmutatással könnyebben megy ennek a légzésnek a megtanulása, jelentkezz a Baktivedanta Hittudományi Főiskola tanfolyamára. Bővebb információkat itt találsz.Összeállította:
 Képes Andrea és Medvegy Gergely


Felhasznált irodalom:
- B.K.S. Iyengar: Jóga új megvilágításban. Saxum Kiadó, Budapest, 1999.
- Dr. Tóth-Soma László: Jóga tiszta forrásból. Lál Kiadó, Budapest, 2008.
- David Frawley: Jóga és Ájurvéda. Foreves Kiadó, Budapest, 2003.
- Képes Andrea, Medvegy Gergely, Timárné Ozorák Zsuzsanna: Hatha-jóga gyakorlata jegyzet. BHF, Budapest, 2012.
- Medvegy Gergely, Timárné Ozorák Zsuzsanna: Ászana jegyzet 1-3. BHF, Budapest, 2010.
- Medvegy Gergely: Jógaoktató továbbképzés (oktatási segédanyag). BHF, Budapest, 2009.
- Swami Satyananda Saraswati: Ászana Pránájáma Mudrá Bandha. Satyananda Yoga Magyarországon Alapítvány, Budapest, 1999.
- Timárné Ozorák Zsuzsanna: Jógaélettan (oktatási segédanyag). BHF, Budapest, 2011.
  A nāḍī az éltetőenergiát, érzéseket közvetíti a finom- és a durva fizikai testben. A śodhana finomítást, tisztítást, a nāḍī-śodhana az energiapályák/idegek megtisztítását jelenti. Kapcsolódó gyakorlatok

Ganésa az elefántfejű isten, aki mindent legyőz
Uḍḍīyāna-bandha
összeállította: Képes Andrea, Medvegy Gergely, T. Ozorák Zsuzsanna
Hakini a homlokcsakra istene
Egyéb gyakorlatok

Ardha-śīrṣāsana
írta: Medvegy Gergely, Képes Andrea, T. Ozorák Zsuzsanna
Supta-daṇḍāsana
írta: Medvegy Gergely, Képes Andrea, T. Ozorák Zsuzsanna
Mārjārāsana
írta: Medvegy Gergely, Képes Andrea, T. Ozorák Zsuzsanna
Kereső
Ászana kereső
A test helyzete:
Törzs és (támasztó) láb viszonya:

vagy
BHF Tanfolyamok
» Senior jóga tanfolyam
Senior jóga tanfolyam Hortobágyi Gabriella 2017.03.22.

                                                       Senior jóga tanfolyam

Elkezdeni jógázni bármely életkorban lehetséges! A rendszeresen végzett kíméletes jógagyakorlatok segítenek megelőzni a betegségek kialakulását, sőt még a már meglévő betegségek gyógyításában is hatékonyak lehetnek, megfiatalítják és rugalmassá teszik a testet. A jóga az egyik legősibb tevékenység arra, hogy a lehető legtöbbet tehessük önmagunkért.

» Filozófiai istentan
Filozófiai istentan nandagopa 2017.02.14.

FILOZÓFIAI ISTENTAN

A korábbi jelentős érdeklődésre való tekintettel a Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola ebben a félévben is nyitott kurzusokat hirdet. Ennek keretében az érdeklődők részvételi díj ellenében, tanfolyami jelleggel hallgathatják a levelező oktatás kiválasztott kurzusait. 

» Bhagavad-gítá
Bhagavad-gítá nandagopa 2017.02.14.

BHAGAVAD-GITÁ

A korábbi jelentős érdeklődésre való tekintettel a Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola ebben a félévben is nyitott kurzusokat hirdet. Ennek keretében az érdeklődők részvételi díj ellenében, tanfolyami jelleggel hallgathatják a levelező oktatás kiválasztott kurzusait.

 

Bhagavad-gítá 7-12. fejezet – A Gítá középső hat fejezetét a mű szívének tekintik, mert – sok más bölcsesség mellett – itt esik legtöbb szó a bhakti-jógáról, a szeretet és odaadás művészetéről.  

» Védikus asztrológia tanfolyam
Védikus asztrológia tanfolyam Rághava Dásza 2015.04.14.

VÉDIKUS ASZTROLÓGIA ALAPTANFOLYAM 


» Kezdő jóga tanfolyam
Kezdő jóga tanfolyam Baranyai Gyöngyvér 2015.01.28.

A JÓGA

» Meditáció és önismeret
Meditáció és önismeret Baranyai Gyöngyvér 2015.01.28.

MEDITÁCIÓS ÉS ÖNISMERETI TANFOLYAM

» Haladó jóga tanfolyam
Haladó jóga tanfolyam Szabad Gábor 2014.01.07.

A JÓGA